Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 4. august 2003 kl 22.00 Dok1: Milosevic - En despots fall

Kosovo-albanernes skjebne

Tidligere president Clinton blir intervjuet om NATOs krig mot Jugoslavia. (Foto: Brook Lapping Prod.)
Tidligere president Clinton blir intervjuet om NATOs krig mot Jugoslavia. (Foto: Brook Lapping Prod.)
I løpet av ti år under Slobodan Milosevic ble Jugoslavia brakt til kanten av stupet. Av mange blir han sett på som Europas mest hensynsløse diktator siden den andre verdenskrig. Hvordan kunne han operere slik han gjorde?

Andre del av BBC-dokumentaren om Slobodan Milosevic setter søkelys bl.a. på forbrytelser begått mot den kosovo-albanske befolkningsgruppen, noe som utløste NATO-alliansens luftangrep i mars 1999.

"Falskspill"
Milosevic kalte den oppsatte fredsplanen i 1998 mellom Kosovo og Serbia for "falskspill" og nektet å undertegne, til tross for at kosovo-albanerne hadde signert. Han viste til at dokumentet kom til å rive Jugoslavia i filler. Faren for krig var dermed overhengende. I denne situasjonen uttalte Milosevics vise-statsminister: "Hvis NATO bomber oss, vil det bety mange døde serbere, men ikke en eneste albaner skal være igjen i Kosovo."

Fredsmaker og krigsherre
Problemet var at Kosovo ikke hadde vært diskutert etter krigen i Bosnia. I 1995 så Vesten på Milosevic som den eneste som kunne holde på freden i det tidligere Jugoslavia. Men ved å spille på det betente spørsmålet om Kosovo hadde Milosevic blitt valgt til president.

Milosevic lot kosovarenes parlament bli stengt, og han lot tusener av lærere, leger og offentlige tjenestemenn få sparken. Et rigorøst serbisk styre ble innført i Kosovo. Først etter to år med omfattende voldelige handlinger i Kosovo og mange døde, begynte det internasjonale samfunn å reagere på serbernes framferd.

På ettersommeren 1998 drev serbiske styrker hundretusentalls kosovo-albanere fra sine hjem. Massakrer på kosovo-albanere ble etter hvert en del av dagens orden.

I krig med NATO
I februar 1999 kom det til fredsforhandlinger mellom representanter for albanerne og serberne i Paris, men allerede i mars var serbiske styrker i gang igjen med å terrorisere den albanske befolkningen i Kosovo. Store folkegrupper begynte å flykte, Milosevics serbiske politioffiserer hadde stående ordre om å stoppe konvoiene "koste hva det koste ville".

I mars innledet dermed – et i utgangspunktet splittet – NATO bombekrigen mot Jugoslavia. Frankrikes president Chirac hadde presisert sin frykt for at bombingen ville få det serbiske folk til å slutte enda sterkere opp om Milosevic. Men Milosevic svarte med å intensivere forfølgelsen av kosovo-albanerne, hvilket stålsatte NATO som drev bombekrigen fram til seier.

Neste og siste program i serien i "Dok1" omhandler følgene av Milosevics kapitulasjon.

Mer om serien
I denne BBC-dokumentaren følger vi Slobodan Milosevics opptur og nedtur, fra fredsforhandlingene etter borgerkrigen 1992-95 da han sto på toppen av sin makt, og til fengselscellen i Haag der han sitter tiltalt bl.a. for folkemord av FNs krigsforbryterdomstol.

Presidenter, statsministre, generaler, politioffiserer og partisaner kommer med personlige vitneprov om hvordan de bidro til at Slobodan Milosevic ble nedkjempet.

Norma Percy og Brian Lapping står bak dokumentaren. I over 25 år har de laget programmer sammen, og har bl.a. vunnet en Emmy og The Royal Television Societys pris for framragende fjernsynsjournalistikk gjennom mange år.

Innkjøpt britisk dokumentar
Original tittel: The Fall of Milosevic
Regi: Norma Percy and Brian Lapping
Produksjon: Brook Lapping Productions Ltd. for BBC
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57