Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 13. februar 2009 kl 23.25 Elisabet I

Sin fars datter

Dronning Elizabeth I (Helen Mirren) med sine to elskere, den unge jarlen av Essex (Hugh Dancy) til venstre og jarlens stefar, jarlen av Leicester (Jeremy Irons) til høyre (Foto: All 3 Media)
Dronning Elizabeth I (Helen Mirren) med sine to elskere, den unge jarlen av Essex (Hugh Dancy) til venstre og jarlens stefar, jarlen av Leicester (Jeremy Irons) til høyre (Foto: All 3 Media)
Elizabeth I (1533-1603) var datter av Henrik VIII, og som han visste hun å beholde makten i England. Men hun var også en kvinne av kjøtt og blod. På sine eldre dager hadde hun et lidenskapelig forhold til den unge, ambisiøse jarlen av Essex – for øvrig stesønn til jarlen av Leicester, dronningens tidligere elsker.

I de 45 årene hun regjerte som dronning skrev både poeter og skuespillforfattere om henne, malere malte henne og komponister dediserte musikk til henne. Alt bidro til legenden om "jomfrudronningen" som aldri giftet seg. I folks øyne er hennes romantiske liv overskygget av de politiske målene hun oppnådde og de militære triumfene hun feiret.

Miniserien "Elizabeth I" ser imidlertid bak myten om kvinnen på tronen. Det går en balanse mellom dronningens ønske om kjærlighet og lidenskap, og hennes forpliktelser overfor monarkiet.

Om serien
Opptakene er gjort i Vilnius i Litauen, og Helen Mirrens tolkning av rollen som dronning Elizabeth I står etter manges mening ikke tilbake for Glenda Jacksons i BBC-serien fra 1971.

Programmet er sendt tidligere

Britisk miniserie fra 2005
Produsert av All 3 Media
Originaltittel: "Elizabeth I"
Med Helen Mirren (dronning Elizabeth I), Jeremy Irons (jarlen av Leicester), Hugh Dancy (jarlen av Essex), Patrick Malahide (Sir Francis Walsingham) og Barbara Flynn (Mary, Queen of Scots)
Regi: Tom Hooper
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 78 53
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no