Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 17. mars 2001 kl 20.10 En musikalsk helaften

Hovedscenen

NRK2 lørdag 17. mars kl 20.10
Hovedscenen En musikalsk helaften

Symfoniorkestret i sentrum

Det er under prøvene samspillet og dialogen mellom orkester og dirigent best kommer fram. Kveldens dokumentar handler om den kjente dirigenten Christoph von Dohnányis prøver med Philharmonia-orkestret fram til konserten i Royal Festival Hall i London. Haydns symfoni nr. 88 i G-dur danner den musikalske rammen.

Christoph von Dohnányi studerte først jus i München, men musikkinteressen ble for sterk, og jusen måtte vike for musikkstudiene. I 1953 utnevnte Sir George Solti, den gang sjefsdirigent ved Frankfurt operaen, Dohnányi til repetitør og dirigent. Etter flere store oppdrag i Tyskland tok han i mot en invitasjon i 1984 om å overta etter Lorin Maazel som dirigent for Cleveland orkestret. Dohnányi er fremdeles musikksjef der og har foreløpig kontrakt frem til 2002.

Philharmonia- orkestret er et av verdens store orkestre. Det tiltrekker seg kremen av Europas unge musikalske talenter, og har en sentral plass i britisk kulturliv. Okrestret er også en energisk musikalsk ambassadør som ofte turnerer rundt i Europa og andre steder i verden. Med over tusen utgivelser er Philharmonia sannsynligvis det orkestret som har flest plateinnspillinger.

Et nytt forhold
I programmet fanger kameraene opp utviklingen av et nytt forhold mellom et orkester og en dirigent. Dohnányi innstuderer Haydns symfoni nr. 88 i G-dur med Philharmonia. Resultatet skal framføres i en konsertserie med Haydn og Bartok i Royal Festival Hall i London. Dette var Dohnányis første møte med Philharmonia- orkestret, og det var knapp tid til rådighet, så kvaliteten på prøvene var særdeles viktig. I filmen gir musikerne uttrykk for stor anerkjennelse av dirigentens presise og krevende musikalitet.

Hovedscenen byr også på et gjensyn med Oslo-filharmonien og dirigenten Mariss Jansons. Vi får høre Beethovens symfoni nr. 7, framført i Oslo Konserthus. Programmet ble sendt på NRK1 12. november i fjor.

NRK2 lørdag kl 20.10

Britisk produksjon RM Associates
Originaltittel: \"In Rehearsel\"
Programleder Ragnhild Veire Berg
Prosjektleder Per Erik Kise Larsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)