Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 20. mars 2002 kl 22.00 Faktor: Faktor: Gutter 16 - tiden etter Benjamin

Savnet kamerat

I kveld handler Faktor om  ungdommene på fotballaget til Benjamin Hermansen, 15-åringen som ble drept på Holmlia 26 januar i fjor. I morgen er det FNs internasjonale dag mot rasisme. (Foto: Nina Strand Solevåg)
I kveld handler Faktor om ungdommene på fotballaget til Benjamin Hermansen, 15-åringen som ble drept på Holmlia 26 januar i fjor. I morgen er det FNs internasjonale dag mot rasisme. (Foto: Nina Strand Solevåg)
I morgen er det FNs internasjonale dag mot rasisme, og Faktor har møtt ungdommene på fotballaget til Benjamin Hermansen, 15-åringen som ble tatt livet av på Holmlia 26 januar i fjor. Hvordan takler tenåringer at bestevennen ble drept av nynazister?

Usman, 15 år, hadde kjent Benjamin siden barnehagen, og de var veldig mye sammen:
- Han var den beste vennen min. Jeg tenker ofte på hvordan han var, på alt det morsomme vi fant på sammen.

Etter det som i media er blitt kjent som ”Holmlia-drapet”, må guttene takle sorgen og tapet av en god kamerat, samtidig som det forventes at de skal gjøre en innsats både på skolen og på fotballaget.

Trist
- Jeg vil helst bare holde det for meg selv. Det er ikke noe å snakke om, liksom. Det blir så trist stemning. Jeg har nesten aldri snakket om det med vennene mine eller noen andre, sier Usman.

I løpet av dokumentaren blir vi foruten Usman, kjent med Souhdir, Anders og Ismail. De trener sammen to ganger i uken og er også mye sammen ellers på fritiden.

- Vennskap er det viktigste man har i livet. Uten venner har man ingen å dele ting med, uten venner får man ingen minner, sier Ismail.

En som manglet
I april dro fotballaget til Stockport i England for å spille kamper mot engelske lag. Turen hadde vært planlagt i lang tid, og hvis ikke hendelsen 26 januar hadde funnet sted, skulle selvfølgelig Benjamin også ha vært med. Guttene dro av gårde med forventning og iver, men til tross for moro med klespoker og putekrig var ikke alt slik det skulle vært.

Utrygg tilværelse
Dokumentaren gir et nært og av og til humoristisk møte med lagkameratene til Benjamin og deres liv i forstaden Holmlia. Selv om drapet økte fokuset på nynazisme og rasistisk motivert vold, føler ingen av guttene at de er helt trygge. De går aldri alene hjem fra trening, og de passer alltid på å være flere i lag hvis de er ute om kvelden.

- Jeg tenker ganske ofte at det kan jo skje igjen. Men jeg håper det ikke, sier Usman.

Produsert for NRK Faktor av Medieoperatørene
Regi: Hanne Myren
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697

Bilder
1 – 3: I kveld handler Faktor om ungdommene på fotballaget til Benjamin Hermansen, 15-åringen som ble drept på Holmlia 26 januar i fjor. I morgen er det FNs internasjonale dag mot rasisme. (Foto: Nina Strand Solevåg)