Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. september 2003 kl 20.25 Brennpunkt: Brennpunkt: Galskap i system

Psykiatrikøene vokser

Gunhild Hofstad har vært innlagt sju ganger på to år. Livet som
Gunhild Hofstad har vært innlagt sju ganger på to år. Livet som "svingdørspasient" har ikke gjort henne friskere. (Foto: Anders Nøkling)
- Pasientene skrives ut, ikke fordi de er friske nok til det, men fordi vi må ha plass til dem som er enda sykere, sier leder i Norsk Psykiatrisk Forening, Bjarte Stubhaug, til Brennpunkt. Stadig flere alvorlig syke mennesker overlates til seg selv.

Psykiatrien skulle være jobb nummer én i helsevesenet. Da Bondevik-regjeringen la frem sin opptrappingsplan i 1998 satt løftene løst. Men etter tre år med storsatsing er antall pasienter på venteliste økt fra 6300 til 9300.

Brennpunkts gransking av hva som er oppnådd halvveis i opptrappingsplanen, viser at det er vanskeligere enn før å få hjelp. Det er nå færre sengeplasser, pasientene skrives ut raskere og køene øker. For å nå sine egne mål om desentralisert psykiatri, må Regjeringen skaffe 6000 nye årsverk innen 2006. Og mens Regjeringen satser på desentralisering, er det nedskjæringer på sykehusene.

Alene med angsten
- Det er så nifst, for jeg er redd for at impulsene en dag tar overhånd, og at jeg faktisk drar til Askøybroen og hopper, sier tidligere pasient Gunhild Hofstad (23). Hun står frem i kveldens Brennpunktprogram og forteller om sin tilværelse som "svingdørspasient". Hofstad er blant dem som selv har tryglet om hjelp for behandling av psykiske lidelser, men som gang på gang har blitt avvist. Da hun til slutt ble innlagt, ble hun raskt utskrevet og måtte klare seg selv. Det varte ikke lenge før hun fikk en ny krise.

På to år var hun innlagt syv ganger, først frivillig, siden mest på tvang. I ett tilfelle gikk det mindre enn to døgn fra utskriving til ny innleggelse. Livet som "svingdørspasient" har ikke gjort henne friskere. – De skaper jo kronikere på den måten. Du mister litt av verdigheten hver gang, sier Hofstad.

Egenprodusert dokumentarprogram
Programansvarlig: Astri Thunold
Redaktør: Morten Møller Warmedal
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96