Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 4. mai 2006 kl 22.30 Ekko av Ibsen: Klippan i livet - kan du leve uten?

Moderne samliv

Per (Trond Fausa Aurvåg) og Solveig (Jannike Kruse) finner ut av samlivsproblemene ved en tur på Ikea. (Foto: Monster Film)
Per (Trond Fausa Aurvåg) og Solveig (Jannike Kruse) finner ut av samlivsproblemene ved en tur på Ikea. (Foto: Monster Film)
"Klippan i livet" er en romantisk komedie om frykten for å binde seg, lengsel og bråkete foreldre. Novellefilmen er regissert av debutanten Pia Lykke og er inspirert av Peer Gynt og Lille Eyolf, med et snev av Fruen fra Havet og Gjengangere.

Filmens hovedkarakterer er Solveig og Per, et par i begynnelsen av 30-årene. De har vært kjærester i noen år og har nylig flyttet sammen. Begge er usikre på fremtiden, og forholdet deres blir satt kraftig på prøve den dagen Per går ned på kne og frir i et utstillingsrom på IKEA.

Denne uromantiske settingen gjør naturlig nok Solveig usikker på om Per mener alvor. Da han svarer med å trekke frieriet tilbake er helvete løs. Det hele ender med en kjempekrangel i kjøkkenavdelingen, og de to skilles i fullt raseri.

Samtidig, i en annen avdeling på IKEA, kommer en liten gutt bort fra foreldrene sine. Han heter Eyolf og er 8 år. Han er lei av at foreldrene krangler hele tiden. Tilfeldigheter fører til at Per møter lille Eyolf, og Regine, en ulykkelig gravid ung jente som jobber i kjøkkenavdelingen på IKEA.

Ved hjelp av Lille Eyolf, Regine og kunderadioen på IKEA klarer Per til slutt å finne Solveig og fortelle hva han virkelig føler for henne. Denne gangen trekker han seg ikke. Men gjør hun?

Grunntanken
Novellefilmens historier utspiller seg gjennom en dag på IKEA. Hovedkarakterene i filmen er to par, én enslig person og et barn. Felles for disse er at de tilfeldigvis er på handletur på IKEA samme dag. I løpet av denne dagen forandres livene deres dramatisk.

Hvorfor IKEA?
IKEA er et velkjent sted for de fleste. Det samme er frykten for å miste kontrollen på et offentlig sted. Ved å fortelle personlige historier i en så offentlig og kommersiell setting vil man kunne balansere mellom humor og alvor på en naturlig måte. I det ene øyeblikket befinner karakterene seg i et privat rom, i det neste i full offentlighet. Midt i en privat diskusjon kan de bli avbrutt av andre kunder eller selgere.

Novellefilmkonkurransen
Åtte novellefilmer skal sendes under vignetten "Ekko av Ibsen" i vår. Hver av filmene er på 28 minutter.

Nærmere 250 bidrag kom inn til Norsk filmfonds og NRKs novellefilmkonkurranse som ble utlyst i 2004. Seks av produsentene mottok 1,5 millioner kroner fra Norsk filmfond, mens to av filmene ble finansiert og produsert av NRK Drama med ekstern regissør og manusforfatter.

Novellefilmene har Henrik Ibsens forfatterskap som en rød tråd. Fire komedier og fire dramaer er plukket ut.

Juryens hovedfokus var å finne prosjekter som utforsket ideer, temaer, sitater og karakterer i Henrik Ibsens forfatterskap. Handlingen skulle utspille seg i vår egen tid, og historiene skulle være originale samtidsdramaer med bred publikumsappell.

Novellefilm
Produsert av Monster Film
Regi: Pia Lykke, pia@monstermail.no 970 67 667
Produsent: Olav Øen
Manus: Line Grünfeld og Pia Lykke etter en ide av Pia Lykke
I rollene: Trond Fausa Aurvåg (Per), Jannike Kruse (Solveig), Linn Skåber (Regine), Ingar Helge Gimle (Alfred), Brit Elisabeth Haagensli (Rita), Benjamin Engerbakk (Eyolf), Danilo Bejarano (Nikolas), Kjersti Fjeldstad (Ikea kunderadio), Nora (Anneke von der Lippe), Henrik Mestad (Torvald).
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41


2 Bilder
Ekko av Ibsen: Per (Trond Fausa Aurvåg) og Solveig (Jannike Kruse) finner ut av samlivsproblemene ved en tur på Ikea. Foto: Monster Film