Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. januar 2012 kl 19.45 Ut i naturen: Et år i Vassfaret

Alene i villmarken


Sommeren 2010 fikk Tor Ola Skogstad en uvanlig 50-årspresang av familien – ett år i villmarken i Vassfaret! Familien skulle bo i ei lita tømmerkoie en dagsmarsj unna nærmeste bebodde hus, uten strøm eller innlagt vann.

Det hele begynte som en spøk fra Tor Olas side, men kona Catharina tok ham på ordet. Den 17. august 2010 flyttet de inn i koia ved Suluvannet, lengst inn i Vassfaret, sammen med døtrene Julie (9) og Thea (10).

Hverdagen ute
Selv om familien også tidligere har vært på mange turer i telt og lavvo, møtte de helt andre utfordringer når de skulle klare hverdagen med matlaging, oppvask og klesvask utendørs uten strøm. Ikke minst gikk det med mengder av ved til å holde fyr på bålpanna til oppvarming av vann og til matlaging.

Bjørn
Vassfaret er berømt, blant annet gjennom bøkene til Mikkjel Fønhus. "Der villmarka suser" med "Fortellingen om slagbjørnen Rugg" fra 1919, skildrer Norges mest dramatiske bjørnejakt og er oversatt til en rekke språk. I mange år var bjørnen borte fra Vassfaret etter at de siste bjørnene ble skutt tidlig i forrige århundre. På høsten finner Tor Ola nyutgravde hi som viser at bjørnen nå er tilbake.

Rekordkulde
Førjulsvinteren 2010 ble ekstremt kald – den kaldeste vinteren i Vassfaret på 30 år. I løpet av tre uker før jul steg temperaturen aldri over minus tjue grader. På det kaldeste var det tredve minus. Familien måtte holde fyr i ovnen døgnet rundt, henge ulltepper på veggene og skuffe snø oppetter hytteveggene for å gjøre hytta lunere. Likevel ble middagene tilberedt ute på bålpanna, og like innunder jul ble storesøstrene til Julie og Thea invitert på julemiddag – ute.

Selve julaften var familien alene i hytta. - Vi får tid til å være sammen med ungene, til å være sammen som familie, sier Catharina, som forklaring på hvorfor de valgte å bosette seg i villmarken for et år.

Dette er det første av to programmer om familiens år i Vassfaret.

Programansvarlig: Ulf Myrvold
Redaktør: Terje Dale.
Produksjonsleder: Bjørg Langeland.
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no tlf: 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: tlf: 815 65 900