Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. september 2000 kl 22.00 Brennpunkt: Alene mot Røkke

Brennpunkt: Alene mot Røkke (ttv)

NRK1 tirsdag 12. september kl 22.00
Brennpunkt

Alene mot Røkke

Advokat Ingjald Ørbech Sørheim var det eneste styremedlemmet i DnB som sloss for å hindre bankens kjempelån til Kjell Inge Røkke i august 1999. Det har kostet ham dyrt. I Brennpunkt snakker Ørbech Sørheim for første gang åpent om maktspillet de to intense dagene da lånet ble presset gjennom.

- Hadde jeg vært 45 år gammel, hadde jeg neppe stilt opp til dette intervjuet. Jeg ser ikke bort fra at jeg kan bli straffet i mitt yrke - fordi det er veldig mektige mennesker jeg utfordrer, sier Ingjald Ørbech Sørheim.

Ingen av de andre aktørene i den famøse lånesaken har vært villige til å stille opp for Brennpunkt. Frykten for at det vil få personlige konsekvenser, har vært for stor.

Snudde på hælen
Fredag den 13. august i fjor fikk Røkke innvilget et milliardlån i Den norske Bank. Pengene skulle brukes til å kjøpe det tradisjonsrike industrikonsernet Aker. Dagen før hadde styret med knapp margin avslått Røkkes lånesøknad - men etter hektisk nattlig aktivitet lyktes det konsernsjef Svein Aaser og styreformann Gerhard Heiberg å snu de styremedlemmene som var negative til Røkke-lånet. Da saken ble tatt opp igjen den 13. august stemte bare Ørbech Sørheim nei.

Da Dagens Næringsliv to uker senere avslørte at den oppsiktsvekkende lånetransaksjonen hadde funnet sted, ble Ingjald Ørbech Sørheim raskt stemplet som avisens kilde - og frosset ut.

I Brennpunkt forteller Ørbech Sørheim åpent om hva som skjedde - dag for dag, time for time.

Ørbech Sørheim forteller også om hvilke metoder DnB-styret brukte for å røyke ut kilden til Dagens Næringslivs avsløringer om lånet - metoder han betegner som \"lite voksne\".

Det gigantiske lånet i DnB satte Kjell Inge Røkke i stand til å få kontroll over Aker RGI - og senere å hente ut norgeshistoriens største utbytte fra bedriften.

NRK1 tirsdag kl 22.00

Egenproduksjon fra Brennpunktredaksjonen
Programansvarlige: Svein Bæren (svein.baren@nrk.no) - 23 04 90 42
og Renie Thorleifsson (renie.thorleifsson@nrk.no) - 23 04 93 63