Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 13. juli 2005 kl 20.25 Når vi skilles: På egne ben

Å stå alene


"Når vi skilles" – dansk serie om ham, henne, skilsmissen og livet etterpå. (Foto: DR)
Hvordan komme videre i livet etter at parforholdet har tatt slutt? I en dansk serie følger vi et knippe mennesker som alle levde i parforhold, men ble skilt. I ukens avsnitt kommer vi nært inn på enkelte etter at de ble stående alene, og vi får se hvordan de håndterer krisen.

"Det er så underlig, det var vårt felles hjem, noe vi bygde opp sammen," sier Søren etter at 13 års ekteskapelig samliv med Lene er slutt på grunna av hans utroskap.

Mer enn fysisk forflytning
Sørens kommentar passer også som en generell observasjon om hva en skilsmisse innebærer. Det er ikke bare en fysisk forflytning det er snakk om, det er også en adskillelse fra et menneske som man en gang elsket, som man fikk barn sammen med og delte de fleste opp- og nedturer med.

For første gang i livet
Det er ofte forbundet med stor sorg å bli skilt, også når det er en selv som gjerne ville det. Man skal plutselig bo alene, noe som kan vise seg å være tungt. Spesielt om man aldri har prøvd det før i livet. Noe som er tilfelle med Carina som for første gang i livet må stå helt på egne ben.

Mer om serien
Ved skilsmisse får samliv, sex og familieliv endrede vilkår. En dansk dokumentarserie tar opp et ømtålig tema og går nært inn på en del par som forsøker å takle forandringene. I Danmark regner en at hvert tredje barn i løpet av barndommen opplever at mor og far blir skilt, og landet ligger på skilsmissetoppen i Europa. I serien på seks programmer er det likevel ikke barna som er i fokus, men den enkelte voksne. Hvordan håndterer han og hun krisen, og hvordan kommer de videre i sine liv?

Vi opplever den første tiden etter skilsmissen. Det handler om noen som går, noen som blir forlatt og om noen som skilles i enighet. "Når vi skilles" går nært inn på seks forskjellige mennesker som går skilte veier.

Dansk dokumentarserie i seks deler (2003)
Originaltittel: Når vi skilles – På ejne ben (4:6)
Produsert av: Danmarks Radio
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57