Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. september 2004 kl 20.25 Brennpunkt: Skriftsamleren, del 2

Magiske krukker med uklar historie

I andre del av dokumentaren "Skriftsamleren" ser Brennpunkt nærmere på 600 "magiske" krukker som også tilhører den omstridte skriftsamlingen til den norske mangemillionæren Martin Schøyen. Har de en dokumentert eierhistorie, og hvordan har Schøyen fått tak i dem? I kveldens program rulles krukkenes historie opp, en historie som har endret seg de siste ukene.

Krukkene stammer fra den mesopotamiske kulturen, og kan fortsatt finnes nær Najaf i Irak. Vi skal også se hvordan forskere og institusjoner lar seg bruke for å renvaske kulturskatter med uklar eierhistorie, som opplysninger om hvor antikvitetene kommer fra og hvordan de er kjøpt.

Plyndring i Pakistan
I forrige Brennpunkt-dokumentar ble det avslørt at deler av samlingen som Schøyen hevder er reddet fra Taliban og smuglet ut av Afghanistan, i virkeligheten stammer fra Pakistan som har strenge lover mot smugling.

I kveld reiser vi til Pakistan og byen Gilgit hvor mellom 200 og 300 av Schøyens manuskripter er fra. Vi møter plyndrere som bidro til å rasere flere minnesmerker i området, og ser hvordan gjenstander som blir gravd fram av lokale bønder, finner veien til det internasjonale antikvitetsmarkedet.

Egenprodusert dokumentar
Programansvarlig: Ola Flyum
Redaktør: Morten Møller Warmedal
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Les mer