Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 11. august 2004 kl 19.30 Kjemper, småfolk og damer med skjegg

"Annerledesfolket" på sirkus

Den norske kjempen John Aasen gjorde stor lykke i Hollywood (Foto: Arkiv)
Den norske kjempen John Aasen gjorde stor lykke i Hollywood (Foto: Arkiv)
Andreas Diesen har møtt forfatteren, forlagsmannen, gjøgleren og kulturformidleren Herman Berthelsen. Berthelsen har siden tidlig alder, i tillegg til alle andre kulturinteresser, hatt en egen forkjærlighet for sirkuslivet. I boken "Skjeggede damer og siamesiske tvillinger" forteller han om "annerledesfolkene" som ble vist fram på sirkus i gamle dager.

Folk som ble vist fram på sirkus, var annerledes enn gjennomsnittet. De var kortere, bredere, høyere, tyngre, sammenvokste tvillinger og kvinner med en uvanlig styrke eller skjeggvekst.

- Publikums fascinasjon for slike ekstraordinære mennesker har vært til stede i alle tider, og selv i våre dager fins det folk som, for eksempel på tv, blottstiller seg hundre prosent, sier Andreas Diesen.

Historier og anekdoter
Herman Berthelsen har mange historier og anekdoter på lager om sirkusets menneskelige "rariteter". Den norske kjempen John Aasen gjorde stor karriere i Hollywood. Han medvirket i flere filmer, blant annet med Harold Lloyd. Det siamesiske tvillingparet Chang og Eng var tidlig ute med alternative samlivsformer. Tvillingene var sammenvokst i siden, og de giftet seg med hver sin normale kvinne. De fikk 26 barn til sammen…

Herman Berthelsen har vært forlagsmann og redaktør av Kulturnytt i en årrekke. Men han er også entertainer, buktaler og tryllekunstner.

Egenprodusert underholdning
Porgramleder: Andreas Diesen
Programansvarlig: Andreas Diesen og Erik Meyn
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83