Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. september 2004 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Arkitektur, luftgitar og sjeldne skatter

Marte Spurkland tar seerne med til Island, Finland, Sudan – og Norge. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Marte Spurkland tar seerne med til Island, Finland, Sudan – og Norge. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
I kveldens Safari blir det bad og arkitektur i Reykjavik, VM i luftgitar i Oulo i Finland og skjulte kulturskatter fra Sudan. I tillegg tar programleder Marte Spurkland oss også med til hjemligere strøk og en noe rotete forhistorie til Tullinløkkautbyggingen.

Nautholtsvik i Reykjavik var en gang base for norske sjøfly, men i dag er stedet omgjort til utendørsbad. Dette er også det eneste stedet på Island der man kan bade i sjøvann som er varmet opp av de utallige underjordiske kildene.

Hett på Reykjavik
Tidlig på 90-tallet studerte tre islandske jenter ved arkitekthøyskolen i Oslo. Etter endte studier stiftet de kontoret "Arkibullan", "Arkitektbula" på norsk, og fikk som levende unge arkitekter i oppdrag å tegne et nytt utendørsbad ved Nautholtsvik i Reykjavik.

I tillegg til dette badet skal vi også besøke Den blå lagune, som er en av de store turistmagnetene på øya. Begge badene representerer spennende arkitektur og er en viktig del av den særegne islandske badetradisjonen.

Luftgitar for den lekne
For utenforstående kan VM i luftgitar fortone seg noe barnslig, men for de som konkurrerer i mesterskapet, er luftgitar en leken, men alvorlig lidenskap. I Safari kan du se mesterskapet der kåringen ble en skandale, noe som resulterte i at finske Marika Lamberg trakk seg som sjef. Vi møter blant andre den norske deltakeren Svein Kleivane, og det profesjonelle luftbandet Air of Maiden.

Ukjent kulturrik historie
Sudan er for folk flest kjent som Egypts urolige naboland. Med Sudans historie skjuler kulturskatter fra Nilens sivilisasjoner som folk flest ikke kjenner til. For flere tusen år siden fantes det kongedømmer som Kusj i det som nå er Sudan. I en periode innsatte Kursjriket egne faraoer og hersket over Egypt helt til Nildeltaet og Middelhavet.

Den 9. september åpner British Museum en stor utstilling om Sudans fortid og nåtid. Den inkluderer sivilisasjonens historie og kulturskatter fra høytiden.

Tull på Tullin
Arkitekter, politikere, kapitalister og museumsfolk har kranglet om Tullinløkkas framtid i snart 160 år. I tillegg til å ta oss med på en reise bakover i tid, spør Safari kulturminister Valgerd Svarstad Haugland om hun har noen visjoner om Tullinløkka. Når vil hun gi grønt lys for en arkitektkonkurranse…?

Tullinløkka har vært brukt til mange ulike formål: Tivoli, riksmesse, fotballbane, skøytebane, park, festplass, parkering og bensinstasjon. Det har vært arrangert minst to arkitektkonkurranser for å bygge på tomta. Vinnerne ble kåret med pomp og prakt, men førstepremieplanene for området ble aldri gjennomført.

Etter at Stortinget har slått fast at det skal bygges et nasjonalt kunstmuseum på Tullinløkka, er vi et skritt nærmere et bygg på en av byens dyreste og mest omstridte tomter. Men vil politikerne forandre mening?

På safari i samtidskulturen
Marte Spurkland er programleder for kulturmagasinet Safari. Redaksjonen har i år sju faste reportere som drar på safari i samtidskulturen, kun utstyrt med et dv-kamera. Tidligere har redaksjonen konsentrert seg om den internasjonale kunstverdenen, men i høst skal de også studere hva som skjer innenfor Norges grenser.

Det blir videoreportasjer med aktuelle personer, hendelser og begivenheter i kulturlivet, samtidig som redaksjonen ser nærmere på politikernes beslutninger i kunst- og kulturlandskapet. Neste vår får vi et nytt nasjonalmuseum for kunst på Tullinløkka, og Safari vil følge utbyggingen nøye gjennom høsten.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Faste reportere: Thor Oreld, Leon Mathisen, Charlotte Thiis-Evensen, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Atta Ansari, Helge Semb
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252