Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. juli 2002 kl 19.30 Rundt neste sving: Hemne

Sommerstreif med Andreas Lunnan

Andreas Lunnan er igjen på farten på sin gule scooter. Foto: Erik Bull, NRK.
Andreas Lunnan er igjen på farten på sin gule scooter. Foto: Erik Bull, NRK.
Også denne sommeren spekulerer Andreas Lunnan på hva som dukker opp ”Rundt neste sving” når han tramper i gang sin gule scooter. Han starter lengst sørvest i Sør-Trøndelag, i Hemne, før ferden går videre til Nordmøre.

- Programlesten er den samme som i fjor, da vi trålet Sør-Helgeland, forteller den entusiastiske scooterfører Lunnan. – Vi prøver å gi seerne mulighet til å litt bedre kjent med stedene gjennom samtaler med folket som bygger og bor der, og bilder fra aktiviteter som preger lokalsamfunnet.. Og natur. Vi stikker nok også til værs nå og da for å presentere deler av bygdene i fugleperspektiv.

Trivsel og optimisme
Disse bygdene på nordvestlandet har mange kvaliteter som Lunnan gleder seg til å presentere for resten av kongeriket.

– Trivsel og optimisme er gjennomgangsmelodien, selv om drastiske endringer i næringsstrukturen truer altfor mange arbeidsplasser, sier han. - Folk er på leting etter alternative løsninger, i håp om å bevare miljø og bosetting. De er stolte over heimplassene sine, og satser mye på å gi de unge muligheter til å leve sitt voksenliv på kjente og kjære tufter.

Reiseruta
Første stopp er altså i Hemne, og 9. juli svinger Andreas Lunnan inn i Halsa på Nordmøre. Tirsdagen deretter melder han seg fra det nordvestligste hjørne av Møre og Romsdal fylke, nemlig fra det største fiskeværet sør for Lofoten, Veiholmen i Smøla kommune.

Ferden går så videre til Norges steinbygd i særklasse, Eide, og den 30. juli vil Lunnan forsøke å tegne et riss av dagens Tingvoll. Serien avsluttes 6. august med besøk i Todalen der vi finner Europas minst forurensede område, Kårvatn.

Program 1 – Hemne
Andreas Lunnans første stoppested er Hemne i Sør-Trøndelag, der han møter en håndfull damer som har slått inn på spennende yrker. Esther Kristianne har travle dager i Utistuen urtehage, mens Dorthea på Vinjeøra driver turistinfo ved siden av å handle med antikviteter. I lokalavisa Søvesten har jentene overtatt kommandoen fullt og helt.

Hemne har i løpet av kort tid opplevd ganske store omveltninger i sitt næringsliv, med nedlegging av tungindustri og oppblomstring av blant annet havbruksnæring. Selskapet Aqua Gen AS ligger på verdenstoppen når det gjelder forskning på laks, og produserer dessuten lakserogn i stor skala. Åtti prosent av all laks som spises i Norge har sine besteforeldre i mærene i Hemne.

I Eide-grenda arbeider ungdomslaget aktivt med å bevisstgjøre den yngre garde om de verdiene et voksenliv i heimbygda representerer. Og i vestibylen i Hemnehallen kan publikum fornemme et sus fra den internasjonale idrettsverden. Der presenteres nemlig store deler av premiesamlingen til Berit og Ove Aunli som satte sterkt preg på langrennssporten i 1970/80-årene.

I reportasjen fra Hemne skal vi også la oss underholde av et ungt russisk par som de siste årene er blitt sentrale skikkelser i bygdas kulturliv. Natalia Bourlatchenko er organist og musikklærer, mens gemalen Dennis Vostrikov turnerer som profesjonell tubaist ved siden av å undervise i sitt fag.

Serie fra NRK Program riks, TV Tyholt
Programleder: Andreas Lunnan
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 /95 10 02 99