Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 17. august 2006 kl 21.30 Niern: Repet

Mord for moro skyld

Den tidligere læreren Cadell (James Stewart) i midten mistenker Philip (Farley Granger) til v. og Brandon (John Dall) for mord (Foto: Warner Brothers)
Den tidligere læreren Cadell (James Stewart) i midten mistenker Philip (Farley Granger) til v. og Brandon (John Dall) for mord (Foto: Warner Brothers)
I en elegant penthouse-leilighet har to unge menn kvalt en venn fra college. Dette har de gjort bare for moro skyld og den intellektuelle spenningen det gir dem. Liket skjuler de i en stor trekiste. Denne kvelden har de invitert gjester, og blant dem er offerets foreldre og forlovede.

Den arrogante Brandon (John Dall) og vennen Philip (Farley Granger), en høyt begavet pianist, hadde ingen grunn til å myrde David (Dick Hogan). Med det umotiverte mordet ønsker de imidlertid å bevise at såkalte "overmennesker" har ubegrensede rettigheter, inkludert å utrydde de svake og middelmådige.

Hvit duk og levende lys
Brandon dekorerer kisten som et alter, med hvit duk og levende lys. Buffeten denne kvelden skal serveres fra lokket på denne makabre kisten. De skal kvitte seg med liket rett etter mottagelsen når Brandon skal kjøre Philip til en konsert i Connecticut.

Gjestene ankommer, inkludert Davids far (Sir Cedric Hardwicke), en lavmælt familiemann, Davids tante (Constance Collier), Davids kjæreste Janet (Joan Chandler) og Davids rival, unge Kenneth (Douglas Dick). Brandon har også invitert – som en ekstra utfordring - Rupert Cadell (James Stewart), den tidligere læreren til både morderne og deres offer. Han driver nå som utgiver av filosofiske bøker og essays. I timene sine pleide Cadell å hevde at overlegne individer ikke var bundet av vanlige standarder for godt og vondt.

Etter hvert lurer gjestene på hvor David har gjort av seg. Janet og Cadell tror at David er blitt offer for en spøk, muligens en kidnapping. Den mest emosjonelle av morderne, Philip, begynner å virke nervøs, og i den febrilske konversasjonen han setter i gang motsier han seg selv flere ganger og blir til og med tatt i løgn. Da Cadell skal gå, får han feil hatt – med Davids initialer – og Cadell aner at det verste har skjedd.

Om filmen
"Repet" er ansett som en av Hitchcocks beste tekniske filmer. Dessuten er den hans aller første fargefilm.

Filmen er løselig basert på saken med de berømte lystmorderne Leopold og Loeb i 1924. De to atten år gamle homofile overklasseguttene drepte en fjorten år gammel gutt "bare for moro skyld" og for å bevise at overmennesket ustraffet kan heve seg over de små menneskenes moral.

Amerikansk thriller (1948)
Originaltittel: "Rope"
Med James Stewart, Johnn Dall, Farley Granger, Cedric Hardwicke, Constance Collier
Regi: Alfred Hitchcock
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf. 23 04 74 83 / 98 87 50 78