Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 13. juni 2003 kl 20.45 Norske kvinner i Hollywood: Sigrid Gurie og Anne Lise Ruud

Tv- og filmstjerner

Anne Lise Ruud hadde flere store roller i tv-serier (Foto: Privat)
Anne Lise Ruud hadde flere store roller i tv-serier (Foto: Privat)
Anne Lise Ruud gjorde karriere i tv-serier, og dukket også opp i to Hollywood-filmer. Sigrid Gurie ble lansert som "the siren of the fjords" og spilte en kinesisk prinsesse mot Gary Cooper.

Anne Lise Ruud kom først til USA som en au-pair hos en familie i California. Siden barndommen hadde hun hatt interesse for teater, og denne holdt hun også vedlike i sitt nye hjemland. I 1958 fikk hun sitt store gjennombrudd – en rolle i western-serien "Sugarfoot".

Tv-serie
Etter hvert dukket Anne Lise stadig opp i nye tv-serier, og endelig fikk hun en fast rolle i serien "Black Saddles". Columbia Pictures var så fornøyd med henne at de bestemte seg for å gi den unge norske skjønnheten mulighet til å prøve seg i filmformatet. Dessverre var ikke "Have Rocket Will Travel" og "12 to the Moon" nok til å gjøre superstjerne av Anne Lise. Men hun fortsatte sin karriere innen tv, og har hatt roller i serier som "Bonanza" og "Gunsmoke". I 1974 returnerte hun til Norge, og var tilknyttet Centralteateret i Oslo fram til hun trappet ned i 1995. Anne Lise bor fortsatt i Oslo.

Siren of the fjords
På 17. mai 1911 kom et bemerkelsesverdig tvillingpar til verden i New York. Sigrid Gurie og hennes broren Knut Haukelid ble begge berømte. Han var løytnant i Kompani Linge under Den andre verdenskrigen, og var en av mennene bak tungtvannsaksjonen på Rjukan. Sigrid Gurie forlot Norge før krigen, og kom til Hollywood i 1936. Her ble hun oppdaget av filmmogulen Sam Goldwyn og lansert som "the siren of the fjords". I 1938 hadde hun en stor rolle som kinesisk prinsesse mot Gary Cooper i "The Adventures of Marco Polo". Året etter hadde hun hovedrollen i rettsalsdramaet "The Forgotten Woman", og i 1940 spilte hun mot John Wayne i den antinazistiske "Three Faces West". Også "Voice in the Mind" fra 1944 hadde motstanden mot nazismen som tema. Sigrid Gurie trakk seg fra filmlivet i 1948, og jobbet senere som billedkunstner. Oslo Kunstforening stilte ut bildene hennes i 1972, tre år etter hennes død.

Om "Norske kvinner i Hollywood"
I denne dokumentarserien i fire deler blir vi bedre kjent med norske jenter som gjorde drømmen til virkelighet: Greta Nissen, Vera Zorina, Anne Lise Ruud, Sigrid Gurie, Greta Gynt og Julie Ege. Jentene har to ting til felles: De har alle norsk bakgrunn og har gjort karriere i Hollywood.

- Vi har utelatt Liv Ullmann og Sonja Henie og valgt å fokusere på de mindre kjente norske Hollywood-damene, sier produsent og regissør Øyvind Asbjørnsen.

Julie Ege er nok det navnet som lyder mest kjent for nordmenn i dag. Men alle de seks kvinnene har et imponerende antall filmer eller tv-serier på merittlisten.

I siste del av dokumentaren får vi også møte noen norske jenter som søker lykken i dagens Hollywood.

Samproduksjon
Prosjektleder: Charlo Halvorsen
Produsent: Asbjørnsen og co
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96