Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 25. mars 2012 kl 20.05 Norske røter

Jakten på urbonden


Å gå fra et omflakkende liv som jegere til å bli fastboende bønder er en av de største revolusjonene i menneskehetens historie.

Samina drar til den forhistoriske landsbyen Landa i Rogaland. I Ås besøker hun en biolog som har funnet opphavet til denne aller eldste hveten, spelthveten, og dermed også opphavet til jordbruket i den vestlige verden. Han inviterer Samina med på en reise til det sørøstlige Tyrkia, hvor de og ser på arkeologiske utgravninger som dokumenterer overgangen fra jegere til jordbrukere. Herfra spredte jordbruket seg videre vestover til Europa.

Jakten på ur-bonden
Forfedrene våre tok et valg for framtiden, og forlot med det et liv på vandring. I bytte fikk vi et fast hjem og en åker som ga mat. Den kanskje aller største revolusjonen i menneskehetens historie hadde funnet sted. Bli med på en spennende reise i inn- og utland hvor Samina Bruket prøver å finne selve ur-bonden.

Om serien
"Norske Røter" er historien om Norge før Norge ble til.
Hvem er vi? Hvor kommer vi fra?

Sporene gjemmer seg i genene våre, i jorda, på havbunnen, i bergveggen, - og i språket. Programleder Samina Bruket reiser i fotsporene til våre eldste forfedre - fra istid til vikingtid, - gjennom hele landet fra Lista i sør til Varangerfjorden i nord.

Egenprodusert dokumentar 2010/2011
NRK Hordaland
Prosjektleder:Ole Egil Størksen
Produksjonsleder: Gunn Aasen
Presseansvarlig: Sarah Jordanson Fauske,Sarah Jordanson Fauske 41506747
TV-seere kan kontakte NRKs Publikumservice: Publikumservicetlf: 815 65 900