Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 11. mars 2009 kl 22.30 Migrapolis: Du store alpakka

Å skape sin egen arbeidsplass

Jack Stensland, alias
Jack Stensland, alias "Mr. Iceman", har gjort isbiter, isblokker og isskulpturer til sitt levebrød. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Man kan skape en levevei av de merkeligste ting. Migrapolis møter tre som på hver sin måte har skapt sitt eget levebrød – av henholdsvis isbiter, alpakkaull og systue.

Det var som ung mann på privatfest at Jack Stensland skjønte at noe manglet. Hvis han skulle lage seg en drink med isbiter, ble han gjerne henvist til en fryseboks med noen hårete, gamle klumper som hadde ligget i brettet i månedsvis.

Det er noen år siden nå. Nå går han under navnet Mr. Iceman og selger ferdigpakkede isbiter til nordmenn praktisk talt i bøtter og spann. Dessuten samarbeider han blant annet med Finn Schjøll om å fryse blokker med blomster inni til spesielle arrangementer.
.
- Jeg har ofret alt som heter sosialt liv i ti år for å få dette til, sier Jack.

Hva som må til for å lykkes med egen bedrift? - "Passion", sier Jack. - Du må brenne for det du driver med, være litt sta og holde en stø kurs.

Kongelig ull
Arne Olav Haugen drev som økologisk sauebonde i Hornindal i Sogn og Fjordane. Det var kona hans, Connie Theresa Radermacher Haugen, som fikk ham til å slakte sauene og satse på noen hårete, latinamerikanske innvandrere i stedet.

Nå importerer Arne Olav og Connie alpakka og selger ulla til garnprodusenter i Norge.

- Dette var kongelig ull på inkaenes tid, sier Connie. Arne Olavs myke lue er selvsagt alpakka. Ekteparet skal etter hvert utvide prosjektet og selge ulla fra gården utenfor Norges grenser også. For alpakkaull er en etterspurt vare.

Øst møter vest
Amatul Quddus Qudsia har kalt systua i Drammen for "Øst møter vest systue". Hun og medarbeiderne syr både sarier og bunadsposer. Men det er en kamp for å få det til å gå rundt, og Amatul drømmer om en stor kunde som trenger store mengder med gardiner.

Da hun startet for tre år siden, var det for å forsørge seg og barna. Amatul var skilt og ønsket å klare seg selv. Helseproblemer gjorde at hun ikke kunne ta hvilken som helst jobb, så løsningen ble å lage arbeidsplassen selv.

Og selv om det er hardt økonomisk, trives Amatul med tilværelsen.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Produksjon: NRK Østlandssendingen (2009)
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 – 951 00 299
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900