Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 12. oktober 2002 kl 22.25 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Reisen du ikke får kjøpt

Ubetalelig overlevelsessafari

Små dyr, store dyr, overalt, huff…filmstjernen Ewan McGregor får kjørt seg i
Små dyr, store dyr, overalt, huff…filmstjernen Ewan McGregor får kjørt seg i "Reisen du ikke får kjøpt". (Foto: Ex Prod/BBC)
Hvorfor dra til Moskitokysten…er det ikke nok mygg som det er? Den unge skotske filmstjernen Ewan McGregor (”Trainspotting”, ”Star Wars”) gjør det likevel sammen med overlevelseseksperten Ray Mears.

Fra Moskitokysten bærer det med helikopter til foten av et av Honduras’ høyeste fjell i innlandet. Derfra fortsetter det med elverafting, fram til kanten av jungelen, og så til fots innover i jungelen. Nå viser det seg at McGregor har byttet lysrørsverdet fra ”Star Wars” med noe like langt og fryktinngytende: en machete-kniv.

Det handler om å finne mat, om å klare seg unna dødelige slanger og giftige edderkopper og ikke la dem komme opp i hengekøya. Og det er en sann fornøyelse å følge den lærevillige McGregor og den opphøyde Mears på turen inn i hjertet av jungelen.

Før inka og maya
Det endelige målet for ekspedisjonen er en kjempestor rydning, en enorm overgrodd plaza full av ruiner fra tiden før inka- og maya-kulturene. Her møter de amerikaneren dr. Chris Begley fra Kentucky-universitetet som forteller om det forhistoriske Moskitokyst-folket og deres byggverk inne i jungelen.

Alt i alt er overlevelseseksperten Ray Mears imponert av McGregor, hans gode humør og humor: - Det var flott å ha Ewan med, han lærer fort og var en underholdende type å ha med seg på en vanskelig tur.

Engelsk dokumentar fra BBC Worldwide
Originaltittel: Trips That Money Can´t Buy
Programledere: Ewan McGregor og Ray Mears
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57