Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. januar 2007 kl 22.30 Bokprogrammet

Sesongstart for Bokprogrammet

Hans Olav Brenner er tilbake med en ny sesong av Bokprogrammet. (Foto: Nils Vik)
Hans Olav Brenner er tilbake med en ny sesong av Bokprogrammet. (Foto: Nils Vik)
Bokprogrammet er tilbake med åtte programmer. I kveld spør programleder Hans Olav Brenner om hva litterær verdi er. Er det rettferdig at Norges mestselgende forfatter, Frid Ingulstad, ikke får bli med i Den norske Forfatterforening?

Frid Ingulstad har solgt fire millioner eksemplarer av rundt 130 titler, og i kveld får vi vite hva som er hemmeligheten bak suksessen. I tillegg får vi en smaksprøve fra hennes siste bok i "Sønnavind"-serien.

Men Ingulstads forfatterskap er ikke bejublet av alle. Ingulstad er blant de forfatterne som ikke får bli med i Den norske Forfatterforening fordi bøkene hennes ikke lever opp til foreningens krav om litterær verdi.

Er det riktig at Det litterære råd som består av medlemmer som selv er forfattere, skal bedømme om andre forfattere skriver gode nok bøker? Er det riktig at Den norske Forfatterforening som en av ytterst få forfatterforeninger praktiserer en ordning der noen bøker og forfattere blir godkjent, mens andre blir holdt utenfor?

Bokprogrammet har møtt leder i Det litterære råd, Ann Kavli, og formann i Den norske Forfatterforening, Anne Oterholm. Redaksjonen vil vite hvordan og hvorfor en slik bestemmelse håndheves slik at noen forfattere mister retten til en fagforening.

"Gode" og "dårlige" bøker
Behovet for å skille mellom gode og dårlige bøker gir seg stadig nye uttrykk. For ikke lenge siden kåret Dagbladet de 25 beste bøkene fra de 25 siste årene. Bokprogrammet ser på flere av bøkene og kåringene som enten viser vei eller villeder oss i jungelen av bøker vi føler at vi burde ha lest.

Kan du stole på din egen smak, eller bør du heller lese bøker som lever opp til det noe diffuse kravet om "litterær verdi"?

Egenprodusert litteraturmagasin fra NRK Kultur (2007)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer