Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 9. desember 2007 kl 07.03 Sølvsuper

Urter, kultur og historie

Anne Sofie Larsen (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Anne Sofie Larsen (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Det som startet med noen urteplanter bak et stabbur, har med årene utviklet seg til et levebrød. Stabburet er ombygd til kurssted med gjesterom og salgsbod.

Skal du besøke urtehagen med over 300 planter, må du følge en kultursti der skiferheller med visdomsord for deg til å stoppe opp og å tenke etter.

- Da jeg begynte med de første urtene, var det som om den ene idèen tok den andre. Det bare ballet på seg, sier Anne Sofie Larsen (66) som du møter i Sølvsuper søndag 9. desember.

I samtale med programleder Haakon D. Blaauw forteller hun engasjert og personlig om det hun har opplevd. Til dette hører også to kreftoperasjoner, den første for brystkreft.

- Ikke før var livsoverskuddet på veg tilbake, så ble jeg rammet av en annen type kreft. Dette var en føflekk-kreft i øyet, og jeg måtte gjennom alt sammen en gang til. Nå ser det bra ut, men jeg fikk en alvorlig påminnelse om at det av og til er nødvendig å ta noen hvilepauser.

Fra yngre steinalder
Anne Sofie Larsen kaller seg gårdkjerring og gründer. Gården, Vestre Pålsrød, på Rygge i Østfold som hun i hele sitt voksne liv har drevet sammen med mannen, har en lang og interessant historie. Allerede i yngre steinalder var det bosetting der, noe som funn av flere fornminner også har bekreftet. Hovedhuset består av en eldre og en yngre del. I det som opprinnelig var en svalgang i det eldste huset er det en åpning som pirrer nysgjerrigheten.

- Vi er kommet fram til at dette må være en åpning for plassering av likkiste. Vedkommende må trolig ha hatt noe uoppgjort på samvittigheten og for å gardere seg mot gjenferd er den murt igjen med gråstein.

"Dagen derpå"-middel
For sitt arbeid med lokal historie, urtehage og kultursti er Anne Sofie Larsen hedret med både Rygge kommunes kulturpris og Østfold fylkes kulturlandskapspris. I urtehagen kan man få en helt spesiell historieundervisning. Vi får, for eksempel, vite at åkermynten, som vokser vilt i Østfold, ble brukt mot hodepine dager derpå, at lavendel langt tilbake i tiden ble brukt som middel mot hysteri og at hvitveisen var en ettertraktet plante for dem som ville unngå militærtjenesten.

NRK P1 søndag 9. desember 2007 kl. 07.03: Sølvsuper

Sendt første gang 18. september 2005.

Programmet er ved Haakon Dirk Blaauw