Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 21. juli 2006 kl 19.30 Mat med Niklas

Niklas’ kjøkken-kalas

NRK-premiere på den svenske matserien
NRK-premiere på den svenske matserien "Mat med Niklas". (Foto: Maja Myrenås, SVT)
I en alder av 27 år har svenske Niklas Ekstedt nådd langt, ikke bare som kokk. Han er også restauranteier og en populær programleder. I fjor gjorde han sin første sesong som tv-kokk i Sveriges Television. I kveld har han premiere på NRK1, og det blir sending hver uke fremover i sommer.

Vi møter Niklas sammen med kjøkkenskriveren Sara W. Arén. Kokebokforfatteren Lisa F. Winbladh dukker opp, og reporteren Christer Lundberg bidrar med innslag om ulike matfenomener i Sverige.

Fra Niklas’ kjøkken
I første sending lager Niklas honningmarinert kylling i ovn med rotfrukter og fersk spinat. Til etterrett blir det en panna cotta. Niklas gir også en innføring i kunsten å lage krydrede oljer, hummus og urtesalt.

Christer drar ut på byen for å bestille pizza og Lisa gir en innføring i bruken av ulike rosintyper til mat.

I løpet av sendingene av "Mat med Niklas" vil vi få vite mer om rosevann, ingefær, fiskesaus, soya, koriander og illeluktende frukter – blant utrolig mye annet.

Ute og hjemme
Niklas vokste opp på det svenske skistedet Åre. I ungdommen tok han restaurantfagskolen der og satte så kurs mot det store utland.

Første stopp ble Chicago. Det resulterte i et halvt års praksis på restauranten Charlie Trotter’s. Deretter fulgte et engasjement hos de berømte kokkene Alain Ducasse i Frankrike og Pierre André i København.

21 år gammel vendte Niklas hjem til Sverige igjen. Like etter åpnet han sin første restaurant i sentrum av Helsingborg. Etter et års drift ble hans nyetablering utropt til landets beste restaurant for næringslivsfolk av den svenske børs og finansavisen Dagens Industri. Likeså har restauranten hatt topp-plasseringer de siste fire årene på matoppskriftsmagasinet Gourmets årlige ranking.


Svensk matserie (2005)
Originaltittel: Mat/Nicklas
Produsert av: SVT/Nordvisjon/samproduksjon
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no