Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 14. juli 2004 kl 22.10 Hornblowers eventyr

Nærkontakt med fienden

Horatio Hornblower (Ioan Gruffudd) kommer tett innpå den franske fienden i kveldens episode. (Foto: Granada International)
Horatio Hornblower (Ioan Gruffudd) kommer tett innpå den franske fienden i kveldens episode. (Foto: Granada International)
Vi er kommet fram til den siste episoden i serie 3 om kaptein Hornblower og hans heltedåder under napoleonskrigene. Men allerede fredag 16. juli starter reprisen på den første serien på NRK2.

Det mystiske ekteparet som Hornblower reddet fra drukningsdøden utenfor Frankrikes kyst, har vist seg å være ingen ringere enn Napoleon Bonapartes yngre bror og hans amerikanske kone.

Avsløringen setter Hornblower i et vanskelig dilemma. Egentlig burde han returnere til England for å utlevere paret der. Men samtidig har han oppdaget fransk militær aktivitet som absolutt burde undersøkes nærmere. Hans tidligere styrmann, forræderen Wolfe, ser ut til å ha en sentral rolle i operasjonen. Hornblower bestemmer seg for å seile lenger inn i bukten for å finne ut hva fienden har fore.

Imens venter Hornblowers hustru Maria på sin mann hjemme i England. Bare bryllupsnatten fikk de to tilbrakt sammen før han igjen måtte ut på oppdrag. Hornblower ønsker slett ikke å tilbringe mer tid hjemme enn han absolutt må, men Maria lengter og er engstelig for farene han utsetter seg for.

Fra fredag 16. juli kommer den første serien om Hornblower i reprise på NRK2. Den er tidligere sendt julen 2002 og sommeren 2003. De fire episodene sendes denne gang i full lengde, 1 time og 40 minutter, mens de før har vært delt i to.

Om serien
Den prisbelønte serien med handling fra Lord Nelson og Napoleons tid er en favoritt både blant seere og kritikere i mange land. Nå sender NRK1 åtte nye episoder om den staute sjøoffiseren Horatio Hornblower.

C.S. Forresters klassikere ligger til grunn for denne britiske eventyrserien, der vi møter den walisiske skuespilleren Ioan Gruffudd i tittelrollen. Den første serien, som gikk på NRK i fjor, ble tildelt Emmy-prisen for beste miniserie, og serie 2 ble nominert i hele sju kategorier i 2001.

Vi befinner oss nå i året 1802, og det har gått ni år siden den da 17 år gamle Horatio Hornblower begynte som kadett i den britiske flåten. Under en pause i krigen med Frankrike vansmekter han på land, og blir kjent med Maria (Julia Sawalha) som han gifter seg med.

Ioan Gruffudd
Ioan Gruffudd (31) har blitt enormt populær i England, USA og en rekke andre land for rollen som Horatio Hornblower. Mange seere vil også kjenne ham igjen fra Forsytesagaen, der han spilte rollen som arkitekten Phillip Bosinney, og fra Dickens-serien "Store forventninger", der han spilte den voksne Pip. I storfilmen "Titanic" var han offiseren som plukket opp Kate Winslet fra sjøen, og han spilte Kevin i filmen "102 Dalmatinere". I den kommende storfilmen "Kong Arthur" spiller han en av ridderne av det runde bord.

Britisk serie etter C.S. Forresters bøker
Originaltittel: Hornblower: Duty
Produksjon: Granada (2003)
I rollene bl.a. Ioan Gruffudd, Robert Lindsay, Julia Sawalha og Paul McGann
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99

Bilde O:\Kringkaster\KADI\KAEP\NRK Bilder\Hornblower\293horn
Horatio Hornblower (Ioan Gruffudd) kommer tett innpå den franske fienden i kveldens episode. (Foto: Granada International)