Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 4. januar 2003 kl 22.30 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Kelly og fem søstre

Lykkelig på eksistens-minimum

Kelly, Amy, Sama, Jade, Becka og Lauren er seks glade søsken som alle lever på et eksistensminimum. (Foto: Carlton Int.)
Kelly, Amy, Sama, Jade, Becka og Lauren er seks glade søsken som alle lever på et eksistensminimum. (Foto: Carlton Int.)
Hvordan fortoner hverdagen seg for en storfamilie der den hangler seg gjennom på eksistensminimum opp under jul og nyttår?

”Kelly og fem søstre” viser hvordan det er å leve i en kommunal rønne på velferdspenger i dagens England. Mor Maxine har seks jenter å sørge for, far Nigel flyttet ut sist sommer.

I et nedslitt hus forbereder de seg på å karre seg gjennom den tredje vinteren på rad. Det er trekkfullt, for vinduskarmene er morkne og krokene fulle av hus-sopp. Sengene er rå av fuktighet når ungene skal legge seg om kvelden.

Glade, triste jul
Det drar seg uvegerlig mot jul, den tredje de skal feire i dette huset. Utsiktene er ikke lyse, stønadspengene lar vente på seg også i år. Mon blir det ”blue Christmas” for Kelly, Amy, Sam Jade, Bekca og Lauren?

Det dokumentaren ”Kelly og fem søstre” gir innsikt i, blir formidlet med barneøyne. Vi får vite hvorfor de liker så godt å gå på skolen. Det er fordi dagens eneste varme måltid venter der. Jentene med storesøster Kelly i spissen har en pragmatisk innstilling til det å være fattig. Hør bare storesøsters pep-talk til seg selv:

- Jeg kunne hatt det mye verre enn dette. Nå går det jo på en måte. Det er OK. Vi må bare holde ut en stund til, inntil de finner et bedre hus til oss. Vi får slå oss til tåls med det og karre oss gjennom. En dag vet jeg at vi ser lyset i tunnelen.

Innkjøpt norsk dokumentar fra Carlton International Media Limited
Norsk kommentar: Kristin Havgard
Original tittel: Kelly and Her Sisters
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57