Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. desember 2007 kl 20.45 Akutten på Everest

Everest Base Camp Clinic

Ved høyeste tind – akutten på Everest. (Foto: BBC)
Ved høyeste tind – akutten på Everest. (Foto: BBC)
Det er det høyest beliggende hospital i verden. Og velkomment i nødens stund, for her i noen av verdens mest hardføre omgivelser kan marginene være hårfine. En gruppe britiske leger driver en kombinasjon hospital og akuttmottak i 5 400 meters høyde, ved foten av Mount Everest.

BBC-dokumentaren følger allmennlegen Sandy Scott der han pisker seg selv fram på den fem dager lange klatreturen opp til Khumbhu-dalen i Nepal, nærmere bestemt til den lille landsbyen Pheriche. På dette forblåste, kalde, men vakkert beliggende stedet skal han og en gruppe frivillige drive verdens høyeste beliggende sykestue de neste tre månedene.

Frost-skader og lunge-ødem
Til tross for de øde omgivelsene er pasientgruppen mer sammensatt enn en skulle tro; et utvalg av verdens klatrer-élite, noen med frostskader og lunge-ødem. Enkelte hobby-klatrere med høydesykdom og et utvalg av landsbyens unger. De siste lider av all verdens sykdommer, noe som er helt normalt i et av verdens fattigste land.

Lenger opp i dalen
Enda lenger opp i dalen ved Khumbhu-breen driver dr. Luanne Freer den frittliggende Everest Base Camp Clinic, et slags førstehjelpsrom i form av et telt. Tiltrekningen som Everest-fjellet har i løpet av klatresesongen, er nå så stor at Base Camp utgjør et "hjem" for flere tusen mennesker. Og å bli syk i denne høyden vil alltid være meget alvorlig.

Britisk dokumentar (2007)
Originaltittel: Everest ER
Produsert av: BBC Worldwide
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no