Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 3. november 1999 kl 22.00 Økotrim

Økotrim


NRK1 onsdag 3. november kl 22.00
Økotrim

Mange kan søke om lavere nettleie

Økotrim avslutter sesongen med å fastslå at mellom 10 - 20 prosent av befolkningen kan ha krav på lavere nettleie av strøm, fordi de har miljøvennlig oppvarming. Vi får også høre om den første banken i Norge som nå går ut og tilbyr lån til eldre med sikkerhet i boligen.
Private husholdninger her i landet bruker 17 milliarder kroner i strøm. Det imidlertid mange ikke er klar over, er at alle som har miljøvennlig oppvarming som varmepumpe og fjernvarme, kan søke om redusert nettleie.
Bellona går nå ut og peker på E-verkenes ansvar når det gjelder informasjon til forbrukerne. Erik Saurar i Bellona følger i en reportasje en forbruker i Arendal som ønsker å gjøre noe med dette.
Rikere pensjonstilværelse
Med stadig økende boligpriser sitter mange eldre i dag på verdifulle leiligheter og eneboliger. Men mange har lav pensjon og lite å rutte med til daglig. Formuen ligger i boligen. En etterlengtet ferie i Syden eller teatertur til London kan de bare drømme om.
Nå går en bank, som den første her i landet, ut og erklærer at den vil tenke på kundens behov, uansett alder. Med sikkerhet i boligen gir banken lån til eldre som ønsker en rikere pensjonstilværelse. Lånet er avdragsfritt, mens oppgjørets time med rentebelastning, skjer etter at vedkommende er død.
Denne formen for lån er vanlig i USA og Canada. Også i Danmark har dette tilbudet vært en realitet en stund.
Hva vil forslaget i statsbudsjettet om å kutte ut ordningen med sparing med skattefradrag bety for AMS-sparerne? Økotrim har svaret.

Kjøp på Internett
I siste akt i Økodramaet er det Roar (Petter Width Kristiansen) som er en fortvilt kunde hos frisørdame Erna (Anne Marie Ottersen) på Kampen. Han har kjøpt et dusin kompaktplater fra et selskap på Internett. Men Roar, som hadde oppgitt nummeret på VISA-kortet sitt på Internett, var ikke fornøyd med kvaliteten på platene. Hvem har ansvaret når det oppstår tvist mellom kjøper og selger? I dette tilfellet var Roar i tyveårene, men hvem har ansvaret når umyndige personer kjøper varer på Internett uten at de kan betale regningen?
I studio sitter Jon Bing med gode råd.

NRK1 onsdag kl 22.00

Bilde (Via Scanpix/Internett)
Hårstell hos frisørdame Erna (Anne Marie Ottersen) hjelper kanskje på humøret, men Roar (Petter Width Kristiansen) er tydelig fortvilt over et varekjøp på Internett. (Foto: Scanpix).

Egenprodusert økonomiprogram
Programleder og redaktør: Steinar Mediaas, tlf. 23042553
Reportere: Bitte Vatvedt, Lene Dreyer
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123

\0\0\0