Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 18. juli 2001 kl 22.00 Cityfolk: Rovaniemi

Mennesker i Rovaniemi

Marja venter på drømmeprinsen i sitt liv, og på dagtid jobber hun som guide på Julenissens verksted i Rovaniemi. (Foto: YLE)
Marja venter på drømmeprinsen i sitt liv, og på dagtid jobber hun som guide på Julenissens verksted i Rovaniemi. (Foto: YLE)
Guiden Marja tar imot barna som er kommet til Rovaniemi for å besøke julenissen og kanskje tror på ham. Selv forsøker hun å tro kjærligheten. Kosovaren Remzi jobber som tolk i Rovaniemi, og med ekteskapet sitt som er arrangert. Pasifisten Ville ble i sin tid kjent som en av de første totalnektere mot verneplikten i Finland. I dag er han kommunepolitiker. I serien Cityfolk er det klart for et besøk til julenissens hjemby, Rovaniemi.

Kjærlighet i nisseland?
En av de tre vi blir kjent med i dagens program er den ugifte julenisse-guiden Marja. Hun føler toget har begynt å forlate stasjonen når det gjelder kjærlighetslivet. Men drømmeprinsen er ikke lett å finne. Nå bor hun sammen med sin gamle og syke mor som hun tar seg av. På dagtid jobber hun som guide for unger som skal på besøk til Julenissens verksted utenfor byen.

Pasifisten Ville
Vi møter også den unge mannen Ville som ble kjendis da han ble en av Finlands første totalnektere mot verneplikt. Nå er han valgt inn i kommunestyret i Rovaniemi og mener revolusjonen han ville skape er nokså langt unna.

Arrangert kjærlighet
Remzi er fra Kosovo og jobber som tolk. Han måtte oppgi den finske kvinnen han elsket for å følge familiens ønsker. De ville at han skulle respektere tradisjonen i hjemlandet og gifte seg med en kvinne fra Kosovo. Han aksepterte, men det har vært vanskelig å bygge en ny kjærlighet i det arrangerte ekteskapet.

Mer om serien
Serien Cityfolk er tilbake også denne sommeren, med besøk til i alt åtte europeiske byer (Malmø, München, Rovaniemi, Salzburg, Setubal i Portugal, Reykjavik, Amsterdam og Drammen). Hver sending inneholder portretter av tre ulike mennesker i de respektive byene.

Cityfolk har sitt utgangspunkt i et nederlandsk suksesskonsept som heter Urbania. Det produseres av en flerkulturell programavdeling i den nederlandske allmennkringkasteren NPS, som tidligere i år scoret høyt med konseptet, da den ble tildelt Prix Europa 2001 for beste flerkulturelle program.

NRK Østlandssendingen er med sin Migrapolis-redaksjon medlem i sammenslutningen av flerkulturelle redaksjoner i den europeiske kringkastingsunionen EBU. Her har NRK de to siste årene vært medprodusent i Cityfolk, som nå er på lufta i sin fjerde sesong. I fjor bidro Norge med et portrettprogram fra Oslo, i år står Drammen for tur.

Utvekslingsprogram
Kontaktperson i Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, tlf. 22 80 82 50
Pressekontakt:Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
1. Marja venter på drømmeprinsen i sitt liv, og på dagtid jobber hun som guide på Julenissens verksted i Rovaniemi. (Foto: YLE)

2. Remzi måtte bryte forholdet til sin finske kjæreste, og nå har han problemer med å finne kjærligheten i sitt arrangerte ekteskap med en kvinne fra hjemlandet Kosovo. (Foto: YLE)