Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. februar 2010 kl 21.30 Det nye landet

Avhengig av innvandring

Den siste episoden i serien
Den siste episoden i serien "Det nye landet" handler om innvandrerbarna. 11 år gamle Aleksandra Ogrodnik fra Polen var nervøs før hun begynte på norsk skole. Foto: Pandora Film
Eldrebølgen gjør at Norge i framtiden blir avhengig av innvandring. Men for at innvandring skal løse Norges problemer, må man først løse de problemene innvandring fører med seg.

Femte episode av serien om norsk moderne innvandringshistorie handler om framtidens Norge og innvandrernes barn som skal være med å forme denne framtiden. Norge har forandret seg for alltid på grunn av innvandring, og vil fortsette å forandre seg i framtiden.

Gjengmiljøet
Norsk-pakistanske Kiam Malik begynte å skulke skolen, og mens han skulket, fikk han nye venner. Etter hvert skulle vennegjengen bli landskjent under navnet b-gjengen og havne i krig med andre pakistanske gjenger.

Kiam Malik blir dømt til to års fengsel. I fengselet begynner han å lese i Koranen. Kiam Malik fant islam da han sonet fengselsstraff for fire drapsforsøk.

Innvandrerbarna
I programmet møter vi også elleve år gamle Aleksandra Ogrodnik som er nervøs på første skoledag på norsk skole, og Gregor Angermund og Ruth Mjelde som observerer Norge fra stolene sine på Bergen Indremisjon aldershjem. Vi får også høre historien til sykepleier Ulrica Danielsson som tjener ti tusen kroner mer i måneden i Norge enn hjemme i Sverige, og Arthur Wisniewski som har en enorm fordel på jobbmesse i Warszawa fordi han har lært polsk av foreldrene hjemme i Askim. I tillegg blir vi kjent med familien Mukoyo som økte innbyggertallet i Tolga kommune med en hel prosent. Historiene fortelles av innvandrerne selv, av dem de møtte og unike arkivbilder.

Om serien
Første episode av "Det nye landet" forteller om arbeiderne som kom for noen år, men ble livet ut. Andre episode tar for seg flyktninger drevet vekk fra sitt land, og Norge som vil hjelpe, men som frykter falske flyktninger. I tredje episode settes søkelyset på innvandringsmotstand, rasisme og kampene i innvandringens kjølvann. Fjerde episode skildrer innvandrerkvinnenes møte med et av verdens mest likestilte land, og femte og siste episode av serien er viet barna som vokser opp som nordmenn.

Norsk dokumentarserie i fem deler fra 2009
Regi: Lars Petter Gallefoss
Manus: Nedim Dizdarevic, Carolina Maira Johansen, John-Kaare Hoversholm
Produsent: Pandora Film / Morten Offerdal
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl, 924 03 873 / 230 44 576
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, 815 65 900
Publikumssevice