Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 16. januar 2006 kl 22.30 Vendepunkt

Når jobben blir et ork

Harriet Fjeldheim møtte veggen som sykepleier. I dag går hun på Folkemusikkakademiet i Rauland, og satser på musikk og skriving (Foto: Jørn Grønlund)
Harriet Fjeldheim møtte veggen som sykepleier. I dag går hun på Folkemusikkakademiet i Rauland, og satser på musikk og skriving (Foto: Jørn Grønlund)
Harriet Fjeldheim møtte veggen som sykepleier. Arbeidslivet er blitt mer brutalt og mange faller utenfor, men for Harriet ble krisen et vendepunkt.

– Jeg gruet meg for å gå på jobben, fikk mye fysisk vondt og ble gradvis mer og mer pessimistisk, sier Harriet om tiden før vendepunktet. I dag går hun på Folkemusikkakademiet i Rauland, og satser på at hun i fremtiden skal drive med musikk og skriving.

For mange i omsorgsyrker blir det for tøft å kontinuerlig bli stilt overfor nød og elendighet. - Noen bør på grunn av sine tidligere opplevelser i livet og sin personlige sårbarhet tenke seg godt om før de velger et omsorgsyrke der de blir konfrontert med nød, elendighet og død, sier psykiater Bjarte Stubhaug.

Alle kan gå i stykker
Mange vet ikke hvor lenge de har jobb, og den jobben de har er i stadig endring. Noen er mer sårbare for de høye krav og den ustabiliteten dagens arbeidsliv medfører, mens hos andre preller alt av. – Dette er delvis medfødt. De har med seg en opplevelse av at de kan mestre og klare alt, sier Stubhaug.

Han sammenligner med Obelix som falt i styrkegryten da han var liten, mens andre må ha hjelp til å lære seg teknikker for å redusere det ytre stresset. Men Stubhaug understreker at alle kan gå i stykker hvis belastningen er stor nok.

Over og ut
Lille julaften pakker 50-åringen Agnar Hovde sakene sine på elektronikkfabrikken NERA i Bergen. Etter 25 år er det over og ut. Det er vemodig å ta farvel med kollegene, og hardt å tenke på de økonomiske forpliktelsene han har. I programmet får vi vite hvordan det går med ham.

Vi får også et møte med den meget anerkjente sosiologen Richard Sennett, som formidler sin bekymring om hva dette ustabile arbeidslivet gjør med oss og vårt forhold til hverandre.

Om serien
I denne serien i fire deler blir vi kjent med mennesker som har opplevd kriser som et vendepunkt i livet. Vi møter også fagfolk som gir økt kunnskap omkring temaene, og hvordan man kan komme styrket ut av en vanskelig livssituasjon.

- Kriser er forbundet med vekst og utvikling og er en gyllen sjanse til å bli bedre kjent med seg selv, sier Frode Thuen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen og faglig ansvarlig for serien.

Serien er produsert av Univisjon, Universitetet i Bergen, i samarbeid med NRK
Faglig ansvarlig er professor i psykologi, Frode Thuen, UiB
Produsent: Nils Arne Sæbø
Manus/regi: Arnt Brandseth/May-Britt Skjelvik
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78