Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 1. juli 1999 kl 23.10 Moter i 100 år:: Opprør

Moter i 100 år:: Opprør (ttv)


NRK1 torsdag 1. juni kl 23.10
Moter i 100 år (1:4) Opprør

Sex, fantasi, makt og opprør

- Moter er så mye mer enn nye og elegante kreasjoner fra Paris. Klær skaper kunstverk, politiske uttrykk og er medvirkende til revolusjonerende endringer i samfunnet, fastslår moteskaperne Malcolm McLaren og Mary Quant i serien i fire deler om moter i 100 år.
Det er en fornøyelig serie som fokuserer på klær og moter og de kvinner og menn som skapte dem, og hvordan moter har reflektert trender i samfunnet i vårt århundre. Det er historien om motens drivkraft:

Sex, fantasi, makt og opprør.
Fortellere er kjente motedesignere som Christian Lacroix, Isaac Mizrahi, John Galliano, motefotografen Irving Penn og Twiggy.
Trange bukser og drakter, miniskjørt, jeans, hotpants, pvc-skjørt, store skjortekrager, platåsko, omslagsskjørt. Vi har alle et forhold til motestrømningene, enten vi vil det eller ikke. Moter gir uttrykk for kultur, politikk, sosial tilhørighet, identitet og idealer.

Runddans
I programmet får vi se at moter er en runddans, der stilartene dukker opp igjen med jevne mellomrom. I dag henter mange klesdesignere inspirasjon fra 50-årenes glamour, 60-tallets minimote og 70- tallets discoglitter med platåsko og slengbukser.
Den største forandringen i dette århundret ser vi i demokratiseringen av moter. Mens motene tidligere var i hendene på en elite, er den nå tilgjengelig for alle. Fram til 1960 var det de kjente motehusene i Paris som skapte den internasjonale moten. Deres haute couture-kolleksjoner var toneangivende og ble etterlignet av andre motehus, av konfeksjonsindustrien og av syersker verden over. I annen halvdel av 60-tallet utfordret blant andre unge, engelske designere motehusene og skapte klær som var tilpasse ungdommen i gata.
\"Kle deg som du vil\" ble et slagord for mange. Blå jeans blir av klesdesignerne utropt til det 20. århundres ikon.

Opprør
Det første programmet i serien ser på hvordan politiske og sosiale utbrytere skapte sine egne klesnormer for å uttrykke opprør. Gjennom hele århundret er moter blitt brukt til å signalisere protest mot samfunnet. Sort var den store opprørsfargen.
- Hvis du ikke vet hvem fienden er, hvem designer du da for? spør Malcolm McLaren, mannen bak punk-moten. Musikalsk var punk en protest mot den glatte, upersonlige og etablerte popmusikken. Punken var rå og aggressiv og tok lite hensyn til tabuer og bluferdighet. Den kom også til uttrykk i de karakteristiske hanekam-frisyrene, fillete klær, sminke og ofte provoserende bruk av symboler.

Hippiemoten
Hippiene eller blomsterbarna var en uorganisert bevegelse som oppstod i California fra midten av 60-tallet som en protest mot det materialistiske samfunnet. Den spredte seg raskt til storbyer i USA og Vest-Europa. Hippiene tok avstand fra det etablerte samfunnet og førte en omflakkende tilværelse, frigjort fra konvensjonelle normer og plikter. Hippiene ga uttrykk for sin protest gjennom eksotiske klær, langt hår, rockemusikk og bruk av stoffer som marihuana, hasj og LSD og slagord som \"Make love, Not War\" og \"Flower Power\".
Motens fargerike historie blir fortalt ved hjelp av en blanding av personlige anekdoter og fotografier, originale filmer og historiske arkiver, filmaviser og Hollywood-filmer.
Den norske kommentaren er ved Merethe Lie Hoel.

NRK1 torsdag kl 23.10
Tidligere sendt 8.3.99

Britisk dokumentarserie
Produksjon: Explore International
Originaltittel: Out of Passion - the story of 20th century fashion
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, Faktaavdelingen, tlf. 23049364
Regi: Jaci Judelson, Gideon Koppel
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123