Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 mandag 19. juli 2010 kl 19.55 Ingen grenser

En fattig trøst


Etter at Erik forsvant ut av ekspedisjonen, får de andre deltakerne enda tyngre lass å dra på, og det tærer ekstra på allerede slitne kropper. De trenger en oppmuntring, og etter 17 dager i villmarka har Lars Monsen en overraskelse på lur.

For når ekspedisjonen kommer frem til Saltoloukta fjellstasjon, venter en dusj, mat og en seng å sove. Det gjør underverker for både humøret og motivasjonen, men gleden blir kortvarig. Ute i villmarka igjen skader nemlig Elin kneet sitt, og legen ser ingen annen utvei enn at hun må forlate ekspedisjonen.

I løpet av få dager er gruppa redusert fra 11 til 9 ekspedisjonsdeltakere. Nå vender også værgudene dem ryggen, med det resultat at de blir liggende værfaste. Det er nå avgjørende at vinden løyer og hellet snur, ellers vil ikke ekspedisjonen ha en sjanse til å nå målet og komme seg til Norge og Atlanterhavet.

Om serien
11 nordmenn med ulike funksjonshemninger skriver historie når de legger ut på en tur som virker umulig å gjennomføre. Uten noen ekspedisjonserfaring skal de, med Lars Monsen som leder, krysse Nordkalotten – fra Luleå ved Østersjøen i øst til Hellemobotn ved Atlanterhavskysten i vest. Deltakerne har 30 dager på seg til å forsere 500 kilometer med villmark.

Både Siv og Geir Arne måtte amputere bein som barn, og bruker proteser. Geir Arne har også deformerte fingre. Aleksander er født med cerebral parese, og Tare er nesten helt blind og sterkt hørselshemmet. Suzanna har nedsatt styrke i beina etter en ryggmargsbetennelse som liten, mens Grethe, Kjell og Frode har amputert bein eller armer etter dramatiske ulykker. Erik er født med misdannelser i hendene, har skader etter flere feiloperasjoner og sliter med kronisk svimmelhet. Elin har MS og Per Christian er lam fra hofta og ned etter en skiulykke. De sitter i rullestol.

Deltakerne har alle sitt å slite med, men deler et felles brennende ønske om å vise at vilje, evner og pågangsmot har ingen grenser. Sammen skal de vise at funksjonsnedsettelsene deres ikke hindrer dem i å utfordre naturkreftene og gjennomføre en beinhard ekspedisjon.

Sendt tidligere.

Norsk dokumentarserie i seks deler (2009)
Produsert av Mastiff for NRK
Produsent: Vebjørn Ytreberg, 920 63 409
Kontakt i Mastiff: Åse Bendiksen, 918 17 860
Prosjektleder NRK: Eirik Ingstad Sandberg, 986 06 490
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900