Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 19. oktober 2003 kl 23.45 Migrapolis

Hund – til jakt eller kos?

Amstaff-eier Waqas Mustafa vil ha en uredd og selvstendig hund (Foto: NRK)
Amstaff-eier Waqas Mustafa vil ha en uredd og selvstendig hund (Foto: NRK)
Et kjæledyr i senga, en trendy hund eller en brukshund? Det er mange måter å ha hund på. Kulturelle tradisjoner spiller også inn i forholdet mellom menneske og hund.

Det sier en av de mange, unge amstaff-eierne selv. Og det er utvilsomt blitt en mote blant unge mennesker i visse deler av hovedstaden å vise seg på tur med nettopp denne hunderasen. Fra nyttår blir den forbudt fordi den har mange likhetstrekk med pitbull.

Vi møter blant andre amstaff-eier Waqas Mustafa, som sier at han først og fremst vil ha en uredd og selvstendig hund. At det er macho og trendy, betyr lite, mener Waqas.

Ikke kjæledyr
Amir Hamidi Asl fra Ellingsrudåsen er en ivrig jeger, og samarbeider tett med de to dachsene sine. Han synes det er viktigere at de sporer opp et rådyr enn at han selv får skutt et. Og dersom han skyter et dyr, gjør han det "for hunden". Det er slik jegere som jakter med hund vanligvis uttrykker seg.

Amirs iranske familie har jakt-tradisjoner, og det å ha brukshund er naturlig for ham. Et kjæledyr i senga er derimot helt uaktuelt.

Kongepuddel som brudesvenn
Katja Petrells kunder har et litt annet forhold til hund. Hun er hundemassør i Asker og tar seg av hunder med vond rygg eller andre plager. Hundeeiere som benytter seg av et slikt tilbud har ofte et lidenskapelig forhold til kjæledyret sin. Det har Katja selv også. Hun har flere trekkhunder og en puddel. Kongepuddelen Baloo fikk være brudesvenn, og var pyntet i kirken da Katja giftet seg for noen år siden.

Reportere i dette programmet er Marianne Tveit, Rajan Chelliah og Arun Ghosh.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83