Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 8. mars 2011 kl 21.30 Bokprogrammet: Om forsoning

Familiedrap og forsoning


To av vårens kanskje sterkeste bøker handler om drap i familien. Hvordan forsone seg med det verste som kan skje i en familie?

Den amerikanske forfatteren David Vann opplevde som niåring at faren skøt seg med en Magnum 44 kaliber pistol. Etter flere år med fornektelse, sinne og skyldfølelse, begynte Vann på en novelle som skulle bli starten på boka Legender om et selvmord. Det tok Vann tretten år å få utgitt boka, men nå har den tatt verden med storm. I langnovellen Sukkwan Island forteller han historien om en far og sønn som drar for å bo i en hytte på en øde øy, der de skal klare seg selv.

- I virkeligheten var min fars selvmord uoversiktlig, altoverskyggende, stygt og kaotisk, forteller Vann til Bokprogrammet. – Ved å skrive om hendelsen og gjøre den til litteratur, har selvmordet blitt oversiktlig, meningsfylt og til og med vakkert. Det er hva kunsten kan gjøre med livet, sier han.

Når far dreper mor
Den norske lyrikeren Karin Haugane opplevde en annen og kanskje enda mer omfattende familietragedie. Faren hennes tok livet av moren før han tok livet av seg selv da Karin var trettitre år. Hun har behandlet hendelsen mer eller mindre indirekte gjennom store deler av forfatterskapet sitt, men i årets meget sterke diktsamling Annas Familieelegier skriver hun mer direkte om det enn noen gang.

I likhet med Vann har hun diktet opp hendelsen og familien og forteller fra et barns synsvinkel. Hvorfor, spør barnet igjen og igjen. Beretningen og tankene er Annas, men det er en tynn hinne mellom Annas og Karins egen erfaring. Gjennom trettisyv klagesanger gir hun et usminket bilde av en utrygg og nerveslitende oppvekst, som ender i en altomfattende katastrofe.

Egenprodusert litteraturprogram (2011)
Programleder: Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen , tlf 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900