Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 5. mars 2012 kl 22.30 En sterk historie: Morten Jentoft i Finland

Den finske borgerkrigen


NRKs utenriksmedarbeider Morten Jentoft ser etter sporene av Lars Roine som han intervjuet i 1988 om den finske borgerkrigen.

Lars Roine var i slutten av tenårene da borgerkrigen brøt ut.

Nå prøver Morten Jentoft å følge de lange linjene i hans historie: Historien om en tre måneder lang borgerkrig som den dag i dag er et åpent sår i det finske samfunnet.

Opprøret
Da Lenin gjorde opprør i 1918 og styrtet den russiske tsar, så Finland muligheten til å frigjøre seg fra det russiske overherredømmet. Gjennom en folkeavstemming klarte "De Hvite" å få et knapt flertall for en slik løsrivelse. "De Røde" gjorde opprør mot denne avgjørelsen og en tre måneder lang borgerkrig brøt ut.

Brutal krig
Dette utviklet seg til å bli en brutal og grusom krig som delte Finland i to. Uhyrlige grusomheter ble begått av begge parter. Verst var likevel "De Hvite", og spesielt etter at de fram sto som seierherrer eller befriere, som de valgte å kalle seg. Lars Roine tilhørte den røde siden. Da "De Røde" tapte krigen, ble han tatt til fange og mistet sine borgerrettigheter. Han overlevde, som en av få rødgardister, et opphold i en av "De Hvites" fangeleirer.

Det er først i disse dager at det finske samfunnet har turt å ettergå hva som virkelig skjedde i de tre månedene borgerkrigen varte. Det er en smertefull prosess. Etterdønningene, uvennskapen, mistilliten og maktmisbruket mellom de ulike familiene og gruppene i befolkningen har vært vanskelig å ta tak i tidligere.

Frem i lyset
Ingen av "De hvite" har noen gang blitt stilt til rette for sin oppførsel, ingen har gitt en detaljert framstilling av denne historien og ingen navn har vært i fokus. Sakte, men sikkert blir nå detaljene samlet og systematisert av krefter ved det finske Riksarkivet.

For Morten Jentoft, som i årevis har arbeidet med finsk politikk, samfunn og kultur, har denne historien ligget og ulmet. Nå har han endelig fått mulighet til å ta bedre tak i den.

Om serien:
Åtte NRK-reportere forteller om møter med mennesker som har gjort ekstra sterkt inntrykk på dem. Annette Groth, Ole Torp, Knut Magnus Berge, Einar Lunde, Morten Jentoft, Sigrun Slapgard, Hans Wilhelm Steinfeld og Gro Holm deltar i dokumentarserien.

Dokumentarserie i åtte deler
Egenproduksjon, 2011
Producer: Petter Buchmann
Prosjektleder: Harald Reitan 414 76 060
Presseansvarlig: Irene Elisabeth Rossland, Tlf. 988 20 309
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900