Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 23. juli 2009 kl 20.10 Spelet om Iran

Venner og fiender

Mohammad Khatami forteller om hvordan han arbeidet for tilnærming til USA etter terrorangrepene 11. september 2001. (Foto: Brook Lapping)
Mohammad Khatami forteller om hvordan han arbeidet for tilnærming til USA etter terrorangrepene 11. september 2001. (Foto: Brook Lapping)
I serien om Iran etter revolusjonen skal det handle om landets forsøk på samarbeid med USA etter 11. september. Også forholdet til Irak og landets utvikling av atomteknologi står sentralt i denne tredje og siste episoden.

Tidligere president Khatami forteller om sin reaksjon etter terrorangrepene i USA 11. september 2001. Iran bestemte seg da for å hjelpe USA i kampen mot Taliban og Al Qaeda.

Men Irans mulige håp om at dette skulle forbedre forholdet til USA ble kvalt i fødselen, da president Bush omtalte Iran som en del av "djevelens akse".

Vi får også høre om hvordan Iran tilbød seg å hjelpe USA i krigen mot Irak og Saddam Hussein. Det framgår blant annet at Iran lovet å stoppe angrepene på britiske og amerikanske tropper i Irak, mot at de vestlige landene oppgav motstanden mot Irans kontroversielle atomprogram.

Om serien
I år er det 30 år siden revolusjonen i Iran, da den USA-støttede sjahen ble avsatt og Ayatollah Khomeini tok makten. BBC-serien "Spelet om Iran" belyser landets historie de siste tre tiårene ved å la de sentrale aktørene komme til orde. Blant dem er tidligere president Jimmy Carter, to av Irans tidligere presidenter og eksdronning Farah.

Fortellerteknikken i "Spelet om Iran" gir seerne følelsen av å ha vært til stede når de store avgjørelsene ble tatt. Her forteller presidenter, utenriksministre, generaler og makthavernes nærmeste rådgivere med egne ord hvordan de opplevde det som skjedde.

Serien på i alt tre avsnitt er laget for BBC2 av produksjonsselskapet Brook Lapping, som betegnes som dokumentarfilmens Rolls-Royce.

Sendt tidligere.

Britisk dokumentar i tre deler
Originaltittel: Iran and the West
Produsent: Norma Percy
Produsert av Brian Lapping for BBC2
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
Les mer: Iran and the West


LENKER
  • Iran and the West