Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 21. juni 2002 kl 20.10 Profil: Alessandro Botticelli (1445-1510)

Renessansens mester

Botticelli arbeidet med å illustrere Dantes mesterverk
Botticelli arbeidet med å illustrere Dantes mesterverk "En guddeommelig komedie" i årene mellom 1480 og 1495. Her skildrer han Skjærsilden.
Det er svært lite som er kjent om Alessandro Botticelli. Han ble født i Firenze i 1445 og bodde der mesteparten av sitt liv. Nesten alt han skapte var på oppdrag av datidens familiedynastier, og den mektigste og mest fryktede var familien Medici.

På høyden av sin karriere begynte Botticelli å lage tegninger til Dantes diktsyklus ”Den guddommelige komedie”. Han rakk ikke å fullføre verket, og tegningene ble spredt rundt i Europa. Nå, 500 år senere, er de samlet for første gang.

”Den guddommelige komedie” av Dante Alleghieri (1265-1321) er anerkjent som det største verket i italiensk litteraturhistorie. Verket skildrer menneskets erfaringer i alle aspekter, fra det mest nedrige til det noble. Botticelli fulgte Dantes dikt nært, og gav fantastiske illustrasjoner til dikterens reise gjennom Helvete, Skjærsilden og Paradiset.

Renessansekunstneren Botticelli
Den eiendommelige stemningen og sjarmen ved Botticellis kunst ligger vesentlig i figurene, i deres ynde og uttrykksfulle bevegelser, i hans intense følelse og rike, poetiske fantasi. Han var blant de første renessansekunstnere som under innflytelse av humanismen også malte verdslige, allegoriske og mytologiske motiver. De viktigste er allegorien ”Våren” (Primavera) og ”Venus’ fødsel”. Begge henger i Uffiziene, malt for Lorenzo di Piero Francesco de’ Medicis Villa Castello etter motiver fra et festdikt.

Britisk produksjon
RM Associates
Originaltittel: Botticelli, Visions of Violence and Beauty
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 Botticelli arbeidet med å illustrere Dantes mesterverk ”En guddeommelig komedie” i årene mellom 1480 og 1495. Her skildrer han Skjærsilden.
2 Mer paradisiske tilstander for figurene som svever fritt i kosmos.