Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 6. januar 2009 kl 23.05 Walkabout: På hellig grunn

Kristendom på tørre never

Nils & Ronny på hellig grunn: Ronny i møte med en av kvinnene i gruppen
Nils & Ronny på hellig grunn: Ronny i møte med en av kvinnene i gruppen "Machom Watch". (Foto: Nils & Ronny)
Nils og Ronny befinner seg i Jerusalem der de retter et skjevt blikk på religionsutøvelse. Utgangspunktet er Jesu Gravkirke, i dag regnet som den kristne verdens aller helligste midtpunkt. Men mange vil ha en bit av kirken, og sånt blir det et svare rabalder av.

Det var moren til keiser Konstantin, dronning Helena, som fant stedet for Jesu korsfestelse, grav og oppstandelse. Dette ble siden ble markert med Gravkirken i Jerusalem.

I dag ligger de ulike kristne kirkesamfunnene i stadig konflikt om eierskapet til hver kvadratcentimeter av dette særdeles hellige bygg, og skulle for eksempel et gresk-ortodoks teppe komme noen centimeter inn på armensk grunn, eller Gresk støv bli feiet bort av fransiskanske koster, kan det fort gå hett for seg, med oppgjør på tørre never.

Derfor har også selve nøkkelen til den kristne verdens viktigste symbolbygg blitt overlatt til de "upartiske" muslimene. Hver morgen og hver kveld må de låse opp og igjen kirken, for deretter å gjemme nøkkelen så ingen av kirkesamfunnene skal finne den og gjøre hevd på den…

Bestemor ser deg
Nils og Ronny reiser så oppover Vestbredden med en gruppe eldre, jødiske kvinner som kaller seg "Machom Watch". I alt teller kvinnene rundt 500, og de har gjort det til sin oppgave å overvåke sjekkpunkter og grenseoverganger. Formålet er å påse at israelske soldater ikke begår overgrep mot palestinerne de er satt til å kontrollere.

Nils og Ronny tar oss til slutt med til de mest betente kontrollpostene utenfor byene Ramallah og Nablus. Her bruker palestinere i tusentall flere timer hver dag på å komme forbi de israelske soldatene. På kontrollpostene presenteres vi også for et bilde av Vestbredden som ikke fanges opp av nyhetssendingenes heseblesende reportasjer.

Om serien
Walkabout er et annerledes reiseprogram, litt utenfor allfarvei, der Nils og Ronny møter uvanlige mennesker på ukjente steder. Nils og Ronny kaller programserien "en roadmovie fra resten av verden", og garanterer en underholdningsdokumentar med ikke helt dagligdagse opplevelser.

Programmet er sendt tidligere.

Reiseprogram. Produsert av Nils & Ronny AS i samarbeid med NRK (2005)
Med: Nils Henrik Wærstad og Ronny Kristoffersen
Pressekontakt: Les mer:, tlf 23 04 72 36/ 95 70 11 47
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no


LENKER
  • Les mer: