Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 24. desember 2001 kl 21.30 Niern: Pan

Tidenes norske kjærlighetshistorie


Det er Knut Hamsuns udødelige Pan som nok en gang skal underholde oss. Under midnattssolens berusende lys skal vi igjen se det smertefulle møtet mellom løytnant Glahn og frøken Edvarda Mack.

Vi er i det sommerlige Nord-Norge. I utkanten av Sirilund, et fiske- og handelssted på kysten, har løytnant Thomas Glahn slått seg ned for sommeren for å jakte og for å ligge på ryggen med åpne sanser for de overdådige naturinntrykk.

Lykkerusen forsterkes da Edvarda, datteren til den mektige væreier Mack, forelsker seg i den kjekke løytnanten. Men hvor lenge får Adam være i Paradiset? Glahn greier ikke helt å leve opp til Edvardas bilde av drømmeprinsen. Forholdet utvikler seg til en slags kjærlighetskrampe der den vakre Edvarda blir en erotisk sikkerhetsventil for Glahn.

Filmepos med god kritikker
Det er Northern Lights innspilling fra 1995 vi får se på NRK2 i kveld. Et storslagent filmepos satt i scene av dansken Henning Carlsen og innspilt på Kjerringøy i Nordland, i Norsk Films studio på Jar og i den thailandske jungel.

Da filmen hadde premiere i 1995, satt naturligvis norske kritikere med skuddklare våpen. Her kom altså en danske for å presentere et stykke av det mest hellige i norsk kultur. Og hva skjedde? Jo, det ble suksess!

VG skrev: ..på mange måter en besnærende film. En usedvanlig ren film, med en korthugd, livsfarlig, lysende gal løytnant Glahn som navigatør i erotikkens mest urene farvann.

Aftenposten: ...dette er en meget bra Carlsenfilm, ærlig i sin følelse, ukunstlet og enkel, med stil og karakter, som bare innimellom overvurderer seg selv eller undervurderer publikum

Bergens Tidende:..Henning Carlsen kommer meget bra fra sitt forsett. Han har valgt å posjonere bokens s epilog utover i filmen. Denne løsningen fungerer meget bra filmatisk.

Rollene
Den store rollen som løytnant Glahn ble gitt til en filmdebutant, Lasse Kolsrud. Det vil si, Kolsrud hadde ti år bak seg på teaterscener, også Fjernsynsteateret, før han ble valgt ut til Pan. I rollen som Edvarda finner vi danske Sofie Gråbøl. Andre skuespillere som er med: Bjørn Sundquist, Anneke von der Lippe, Per Schaanning, Peter Striebeck og Shaun Lawton.


Dansk(norsk spillefilm fra 1995
Regissør: Henning Carlsen
Pressekontakt : Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
1. Løytnant Glahn og Edvarda i det første møtets sødme. (Lasse Kolsrud og Sofie Gråbøl)

2. Løytnant Glahn og Edvarda i det første møtets sødme. (Lasse Kolsrud og Sofie Gråbøl)

3. Løytnant Glahn og Eva (Lasse Kolsrud og, Anneke Von Der Lippe)