Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 11. september 2002 kl 21.30 Faktor: Veien hjem

Tilbake etter tjue år

1 Ebadullah Farkhari vender tilbake til Afghanistan for første gang etter flukten for tjue år siden (Foto: Synnøve Nes, NRK)
1 Ebadullah Farkhari vender tilbake til Afghanistan for første gang etter flukten for tjue år siden (Foto: Synnøve Nes, NRK)
- Jeg elsker Afghanistan, sier Ebadullah Farkhari. – Jeg har alltid lengtet etter å kunne reise tilbake. Det er der jeg vil bo, og der vil jeg dø. Farkhari var den aller første flyktningen som kom fra Afghanistan til Norge, og nå er han den aller første som reiser tilbake.

Etter over tjue år i Norge flyttet Ebadullah Farkhari tilbake til Afghanistan i mai i år. Verken konen hans, barna eller barnebarna vil tilbake. Kan Farkhari bo der uten dem? Kan han klare å overbevise dem om at det beste stedet for dem alle er det krigsherjede Afghanistan? Selv vet han ikke, men han reiser ned for å se hva som har skjedd i hjemlandet sitt.

Hjemlengsel
Helt siden Farkhari kom til Norge, har han ønsket å reise hjem, men hittil har det vært for risikabelt. Da Taliban ble styrtet og forholdene ble fredeligere tidligere i år, bestemte han seg: Nå reiser jeg. Moren hans er blitt svært gammel, og han har fått beskjed om at hun stadig blir svakere. Skulle han rekke å se henne igjen i live, måtte det skje nå. Likevel er han ikke sikker på om hun fortsatt lever da han tar fatt på reisen. Faktisk kan hun ha gått bort for flere år siden, uten at noen har klart å fortelle ham det for å skåne ham.

- Jeg har hatt det veldig godt i Norge, jeg har hatt en god jobb, gode venner og et godt sted å bo. Likevel, for meg er det ingenting som kan erstatte hjemlandet mitt.

Grunnla skole for jenter
På 70-tallet var Ebadullah Farkhari en svært anerkjent lærer og rektor i landsbyen Farkhar. Han grunnla en egen skole for jenter, fordi de ikke hadde noe skoletilbud etter 3. klasse. På denne skolen var han rektor i en årrekke, samtidig som han var aktiv i politikken. Som motstander av det såkalte kommunistiske regimet som styrte Afghanistan på slutten av 70-tallet, visste han at han før eller siden ville bli arrestert – i verste fall drept.

Flyktet over fjellene
En natt for 23 år siden måtte han flykte fra hjemmet sitt i Farkhar. Han våknet av at en bil kjørte fram og tilbake utenfor huset, og skjønte straks at militærpolitiet endelig hadde kommet for å ta ham. Utrolig nok kom han seg ut og klarte å flykte. Det tok ham en måned å komme seg over fjellene, og i Iran tok han kontakt med venner i Norge, og kom seg til slutt hit.

Om ”Faktor”
Faktor er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker ”Faktor” å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Prosjektleder: Cathrine Wik
Programskaper: Synnøve Nes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96