Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 19. juli 2001 kl 20.00 Min hage: På steingrunn i bergstaden

På steingrunn i bergstaden

Unni og Knut Danielsen har laget en spennende hage i den eldste gaten i Kongsberg (Foto: Ingar Holm)
Unni og Knut Danielsen har laget en spennende hage i den eldste gaten i Kongsberg (Foto: Ingar Holm)
Torgeir Beck Lande banker på hos ekteparet Danielsen i Tillischbakken i Kongsberg. Hagen, som ligger i byens eldste gate, byr på planter som er svært uvanlige i Kongsberg. Langs husveggen vokser høye slyngplanter, og på bergveggene kryper bittesmå, beskjedne krypvekster. I hagen finnes også en mengde urteplanter som benyttes både i matlagingen og til te. Og i den trivelige bakgården møter vi noen av dem som stikker innom ekteparet Danielsen for en hageprat eller for hyggelig samvær en sommerdag.

Knut og Unni Danielsen får til mye av det som er ”umulig å få til” i Kongsberg, en by hvor streng kulde og store mengder snø er en naturlig del av vinteren. Tålmodighet og målbevisst arbeid er viktigere enn ”grønne fingre”. I skogen vokser det planter i alle sjikt, og noe lignende ønsker ekteparet Danielsen å få til i sin hage. De går i skogen for å lære, og tar gjerne med seg lovlige villplanter hjem til hagen.

Der dyrker de mange kjente urter som rosmarin, basilikum, dill, mynte, kamille og ulike timiantyper. Roser og rhododendron har de et spesielt godt forhold til, og de har blant annet et rhododendrontre (Dronningen) som foreløpig ikke er så stort, men som blir en kjempe. I hagen vokser også magnolia, treblad, parykktre, hvite tobakksplanter, vassmynte, mogop, vannlilje, ballblom, bregner, alpefiol, strandkål, en bjørnebærtype med pigger, fikentre, sjeldne lønnetrær, edelkastanje og spesielle stilkroser.

Ved hjelp av et par dammer og en pumpe, den ene dammen med gullfisk, har de fått laget en bekk i hagen, og til denne bekken hører også en egen type vegetasjon. Knut Danielsen har sin egen filosofi om bakgårder. Selv vil han ha noe i likhet med en engelsk ”country garden”, og mellom hovedhuset og uthuset har de to laget et intimt og hyggelig samlingssted. Det er mange sammenkomster i denne bakgården i løpet av en sommer, og som en ramme rundt disse ønsker de flest mulig duftende planter som ”trives med mennesker”.

Program laget for Naturredaksjonen NRK av Torgeir Beck Lande
Redaksjonssjef Harald Reitan
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Unni og Knut Danielsen har laget en spennende hage i den eldste gaten i Kongsberg (Foto: Ingar Holm)