Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. januar 2007 kl 19.30 Ut i naturen: Brunst, brøl og blodig alvor

Hjortens paringsspill

Hjorten er et av skogens staseligste dyr (Foto: Ole Jakob Vorraa)
Hjorten er et av skogens staseligste dyr (Foto: Ole Jakob Vorraa)
Det er et drama uten sidestykke når hjorten samles for å pare seg, et drama som naturfotografen Ole Jakob Vorraa har fulgt gjennom to hektiske høstmåneder i en avsidesliggende dal i grensetraktene mellom Rogaland og Hordaland. I kveldens program blir vi kjent med nye sider av hjorten.

Programmet innleder en ny sesong med Ut i naturen 2007. Her får vi følge hjorten gjennom to hektiske måneder, fra dyrene trekker inn i fjelldalen, til det hele topper seg i siste del av oktober. Det er mye som skal klaffe, for kollene er bare brunstige i 20 timer. Da må bukkene være i posisjon.

Ikke bare rå styrke
- Det er ofte fokus på de store konfrontasjonene mellom bukkene når vi hører om paringsspillet til hjorten, men samspillet mellom disse dyrene er langt mer avansert og finstemt enn som så, og de har mye mer å spille på enn bare rå styrke, sier Ole Jakob Vorraa.

Ole Jakob Vorraa er kjent som naturfotograf og forfatter. Han har tidligere gitt ut boken "Langs hjortetråkk". Helt siden han var guttunge og fikk lov til å løpe alene i marken, har han prøvd å komme nær innpå hjorten for å forstå hvordan den lever og har det. Og dessuten er han en mesterlig hjorteimitator.

Hjorteprat
- Til å begynne med hørte jeg hjorten brøle, men klarte ikke å skille brølene fra hverandre. Etter hvert gikk det opp for meg at hjorten har mange forskjellige typer brøl med forskjellig meningsinnhold. Det er fascinerende når man kommer nær nok til å lytte. Når kollene er klare til paring, gir de beskjed med en lys og klynkende stemme. Når bukkene vil be en inntrenger ha seg unna, gir de beskjed med flere tett påfølgende, korte brøl. Hvis en kolle vil gi beskjed til kalven sin om hvor hun er, kommer hun vanligvis bare med et lite kort bjeff.

Bukkenes brøling er en måte å vise seg fram på, og fortelle om styrke og gode gener. Det er også et signal til kollene om at det er på tide å gjøre seg klar til paring.

Etter mange års fotojakt etter hjort har Ole Jakob Vorraa lært seg å etterligne hjorten. Han er blitt en så dyktig imitator at han kan lokke selv de største og mest forsiktige bukkene ut av skogen. Det får vi se eksempler på i Ut i naturen.

Pigg av
- Jeg har aldri møtt noen som evner å lese hjortens atferd bedre enn Ole Jakob Vorraa. Han vet hvordan disse dyrene tenker og beveger seg under forskjellige betingelser, det gir ham en stor fordel når han skal filme hjorten, sier programskaper i NRK, Svein Haaland. – En av de første gangene jeg var sammen med Ole Jakob Vorraa for å fotografere hjort i forbindelse med et annet tv-program, måtte vi avslutte filmingen mens hjorten ennå var i området. Jeg ville reise meg og gå, men fikk streng beskjed om å holde meg rolig. Ole Jakob ville ikke at hjorten skulle se at vi dukket fram fra kamuflasjen. Derfor imiterte han hjortens "pigg av"-melding. De to bukkene som han tidligere hadde lokket til seg med hjortebrøl-imitasjon, tok meldingen med det samme, og vi kunne krype usett ut av kamuflasjen, sier Haaland.

Dokumentar fra Naturredaksjonen, Program riks Bergen
Naturfotograf: Ole Jakob Vorraa, tlf: 99 51 39 62 vorraa@online.no
Programansvarlig: Svein Haaland, tlf: 47 81 47 56
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30 terje.dale@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83/ 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no