Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 12. desember 2004 kl 23.20 Winter: Rop fra lang avstand

Navnløse spor

Erik Winter (Johan Gry).
Erik Winter (Johan Gry).
I kveld blir det gjensyn med en ny, todelt mordhistorie i den svenske serien om kriminaletterforsker Winter og hans team. Her blir en kvinne uten identitet funnet drept.

En glovarm augustdag blir en død kvinne funnet ved en innsjø utenfor Göteborg. Obduksjonen viser at hun er kvalt, og at hun en gang har født et barn. Men Winter og hans team finner ingen spor etter kvinnens identitet.

Etter hvert forstår Winter at kvinnen har vært blant menneskene som lever sitt liv uten kontakt med andre, og at svarene på gåten ligger mange år tilbake i tiden. Samtidig går det opp for etterforskerne at kvinnens barn, som er sporløst forsvunnet, kan være i fare.

"Rop fra lang avstand" er en beretning om ensomhet og om hvordan fortiden kan kaste sin harde skygge over nåtiden. Etter hvert avtegner forbrytermiljøer i Sverige og Danmark seg som et sentralt bakteppe for historien.

Om serien
Fire søndager fremover samt to dager i romjulen blir det gjensyn med "Winter", med den stilige kriminaletterforskeren Erik Winter som hovedperson.

"Winter" er tidenes mest sette kriminalserie fra Sveriges Television. Den svenske suksessforfatteren Åke Edwardsons tre første bøker om Erik Winter ligger til grunn for serien, som er på seks timelange avsnitt – to per bok.

Erik Winter (Johan Gry) er 37 år, ungkar og bor i Göteborg. Han er en flott kar i dyre dresser, lytter helst til jazz og lager italiensk mat. Han har ingen alkoholproblemer, heller ikke er han kynisk og desillusjonert som så mange krimhelter. Han er en mann med selvinnsikt og innlevelse, riktignok med et noe komplisert forhold til kvinner.

Winters team består av Bertil Ringmar (Krister Henriksson), som er ringreven på laget og en trygg bjelke for Winter. Fredrik Halders (Lennart Jähkel) er en temperamentsfull mann, og nokså frustrert over tilværelsen etter en skilsmisse. Den målrettede Aneta Djanali (Maria Kuhlberg) er Halders rake motpol, samtidig som de to er mer opptatt av hverandre enn de er villige til å innrømme. Lars Bergenhem (Niklas Hjulström) er den yngste på Winters team, og nokså usikker både profesjonelt og sosialt.

Sentral i serien er også legen Angela (Ulricha Johnson), som Winter har et forhold til uten at han helt er villig til å forplikte seg.

Svensk kriminalserie etter Åke Edwardsons bøker
Originaltittel: Kommissarie Winter
Produksjon: SVT Drama i Göteborg (2001)
Regi: Björn Gunnarsson
I rollene: Johan Gry, Krister Henriksson, Lennart Jähkel, Maria Kuhlberg, Niklas Hjulström, Ulricha Johnson m.fl
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51, 95 10 02 99