Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 4. februar kl 22.30 Tema: Russland: Pussy Riot - pønkaranes protest

Moderne ikoner?


Tre unge kvinner risikerte en straff på sju år i russisk fengsel for en satirisk forestilling i en katedral i Moskva. Men hvem var det egentlig som sto for retten? De unge artistene eller samfunnet de lever i?

Nadia, Masha og Katia er med i det feministiske kollektivet Pussy Riot. Da fem av dem fremførte en 40 sekunder lang «pønke-bønn» i en av russlands største katedraler, ble de stoppet av kirkens sikkerhetsvakter. Et år senere ble tre av dem arrestert og tiltalt for hatefulle ytringer mot religionen. Saken vakte stor oppmerksomhet over hele verden.

Bak kulissene
Rettssaken mot de tre unge kvinnene har tatt mange underlige vendinger. En av kvinnene ble løslatt mot kausjon, mens de to andre ble sittende i fengsel. I følge familiene deres er de tre aktivistene blitt moderne ikoner som slåss mot et urimelig juridisk system. Mens Nadia, Masha og Katia forsvarte sitt standpunkt og sine handlinger fra et bur i rettsalen, planla resten av Pussy Riot en ny protestaksjon.

Etter at denne dokumentaren ble laget, og Nadia og Masha hadde sonet 21 måneder i fengsel, benådet president Putin de to kvinnene i desember 2013.

Russisk dokumentar, 2013
Engelsk tittel: Pussy Riot: A Punk Prayer
Produksjon: Mike Lerner & Maxim Pozdorovkin,
Kontaktadresse for presse presse@nrk.no tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 2304 7000