Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 3. juli 2003 kl 19.55 Dykk i arkivet

To av jazzens frontfigurer

Pål Bang-Hansen gjør seg klar for flere dykk – ikke i vannet, men NRKs arkiv (NRK-foto: Ole Kaland)
Pål Bang-Hansen gjør seg klar for flere dykk – ikke i vannet, men NRKs arkiv (NRK-foto: Ole Kaland)
Pål Bang-Hansen fortsetter sine dykk i NRKs arkiv, og denne gangen blir det gjensyn med to av jazzens frontfigurer: Charlie Mingus og Thelonious Monk. De holdt konserter i Universitetets Aula i Oslo i henholdsvis 1964 og 1966.

Charles Mingus (1922-79) var amerikansk bassist, komponist og orkesterleder. På 50-tallet ble han en sentral skikkelse innen den moderne jazzen på USAs vestkyst, som leder av egne smågrupper og storband – ofte av sterkt eksperimentell karakter. Han spilte blant annet med Charlie Parker, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Bud Powell og Stan Getz.

Thelonious Monk (1917-82) var amerikansk pianist, komponist og orkesterleder. Med sine særegne komposisjoner og sin originale og uortodokse pianostil var Monk en av pionerene innen 1940-årenes bebop-stil, og han har hatt stor innflytelse på en lang rekke yngre utøvere. En rekke av komposisjonene til Monk er blitt klassikere innen jazzen, og spilles stadig av musikere verden over. Blant de mest kjente er "Round about Midnight", "Blue Monk", "Epistrophy" og "Straight no Chaser". Sistnevnte ble også brukt på en dokumentarfilm om Monk som ble produsert av Clint Eastwood i 1988.


Egenprodusert arkivprogram fra Kulturavdelingen
Programleder Pål Bang-Hansen
Prosjektleder Siw Winther
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83