Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 16. april 2005 kl 20.55 Niern: Songar frå andre etasje

Prisbelønt svensk surrealisme

Roy Anderssons "Sanger fra andre etasje" er en nesten ubeskrivelig surrealistisk fortelling om moderne menneskers meningsløse liv i en by uten navn, befolket med mennesker uten mål og mening.

En kveld, et eller annet sted i nærheten finner en rekke merkelige hendelser sted: en funksjonær får på en nedverdigende måte sparken, en innvandrer blir utsatt for vold på åpen gate, en magiker lager et blodig kaos av sitt tryllenummer – og midt i alt skadeverket er det en person som utmerker seg. Det er Karl, og han har ansiktet dekket av aske. Han har nettopp tent på møbelforretningen sin for å heve forsikringspengene. Ingen får sove den natten. Dagen etter merkes kaoset mens galskapen brer seg i et styrerom, og byen er lammet av en fryktelig trafikkork.

Mens alle mister grepet i det nye årtusenet begynner Karl gradvis å bli bevisst det absurde i verden, og oppdager hvor vanskelig det er å være menneske.

Om filmen
Spørsmålet er hva et menneske kan tåle, og enkelt sagt er det dette Roy Andersson utforsker med vidd og intelligens i en stilistisk storartet film. Kaos herjer blant høy og lav, de stuper inn i et nytt århundre med redslene fra det gamle hengende over seg. Roy Andersson har tatt gjenkjennelige deler av virkeligheten, og satt dem absurd på spissen.

Observasjonene er presise, iblant er han symbolsk, men uten å bli pretensiøs. Han forteller så stramt og enkelt at når Karl bryter sammen i fortvilelse over sønnen som "er blitt gal av å skrive dikt", er det dypt rørende i all sin bisarre komikk.

Svensk drama (2000)
Originaltittel: "Sånger från andra våningen"
Med: Lars Nordh, Stefan Larsson, Torbjörn Fahlström, Sten Andersson, Lucio Vucino
Regi: Roy Andersson
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78