Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 19. februar 2001 kl 20.55 Niern: Blås i det

Niern: Blås i det (t)

NRK2 mandag 19. februar kl 20.55
Mandagsfilm: Blås i det

Vel blåst i Grimley

Innbyggerne i gruvebyen Grimley i Yorkshire er stolte over sitt berømte brassband. Orkesterlederen Danny lever og ånder for Grimley Colliery Band. Men rykter om at kullgruvene kan bli stengt, gjør det vanskelig å opprettholde musikkgleden og entusiasmen i bandet.

\"Blås i det\" bygger på en virkelig historie, og både innbyggerne, gruvearbeiderne og orkestermedlemmene deltar i filmen.

Mørke skyer
Året er 1992. Nedleggelsesspøkelset truer det lille nordengelske gruvesamfunnet Grimley. Byens to grunnpilarer er gruvedriften, som gir arbeid til størstedelen av byens mannlige befolkning, og brassbandet som gruvearbeiderne selv står bak. Grimley Colliery Band har vunnet flere nasjonale priser og er hele byens stolthet. En ny konkurranse er nær forestående og orkesterlederen Danny (Peter Postlethwaite) er fast bestemt på at bandet nok en gang skal hente hjem et trofé.

Men mange av musikerne har fått alvorligere ting å tenke på. Det snakkes om at gruvene kan komme til å bli lagt ned. I et distrikt som fra før sliter med høy arbeidsløshet, kan en stenging av gruvene bety kroken på døra for hele lokalsamfunnet. Pessimismen er i ferd med å bre seg blant folk.

Dette får også konsekvenser for byens brassband. Ikke alle deler lenger entusiasmen til bandets lungesyke dirigent, Danny.

Ny optimisme
Stemningen skifter imidlertid brått når den unge og vakre Gloria (Tara Fitzgerald) gjør sitt inntog i den lille byen. Gloria viser seg å være barnebarnet til den sagnomsuste trompetisten Arthur Mullins, som tidligere var medlem av bandet. Hun er det nye, friske og talentfulle pustet som de trenger for å heve sitt musikalske nivå og igjen konkurrere blant landets fremste brassband. Med ny innsatsvilje kaster de seg ut i kampen for å vinne det engelske mesterskapet.

For innbyggerne i Grimley åpner det seg en mulighet for å gjenvinne livsmotet og selvrespekten. \"Blås i det\" er en film om livsverdier, samhold, kjærlighet og musikkglede.

Kritikerros
Mark Herman har laget en bittersøt tragikomedie som går rett til hjertet. Filmen vitner om et sterkt politisk engasjement og bevissthet rundt den tragedien som har rammet de britiske kulldistriktene.

\"Vel blåst\" ble godt mottatt av kritikerne da filmen hadde norsk kinopremiere i 1997. \"Denne filmatiske ønskekonserten fikk mange av deltakerne på Haugesundsfestivalen til å svelge flere gledesklumper under avspillingen - en riktig publikumsyndling,\" skrev Aftenposten. \"I tillegg til å være en komedie, inneholdende røff nord-engelsk humor og den nødvendige dose romantikk, er filmen også regissør Hermans nokså saftige kommentar til Thatchers England.\" (Dagbladet)

NRK2 mandag kl 20.55

Britisk spillefilm fra 1996
Originaltittel: Brassed Off
Regi: Mark Herman
I rollene: Peter Postlethwaite, Ewan McGregor, Tara Fitzgerald, Stephen Tompkinson m.fl.
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilde
Vakre Gloria (Tara Fitzgerald) vekker romantiske følelser hos Andy (Ewan McGregor) - og skaper ny optimisme i Grimley på grunn av sin inntreden i gruvebyens brassband.