Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 6. april 2009 kl 19.45 Raset i Namsos

Fredag den trettende

Journalist Kjartan Trana fra NRK Steinkjer ser nærmere på raset i Namsos. (Foto: NRK)
Journalist Kjartan Trana fra NRK Steinkjer ser nærmere på raset i Namsos. (Foto: NRK)
Fredag 13. mars gikk det et stort ras i Namsos. Flere mennesker, hus, hytter og biler ble dratt med i rasgropa. Utrolig nok var det ingen som omkom. Kjartan Trana fra Steinkjer var NRKs første reporter på stedet, og han ser nærmere på det som skjedde den fatale fredagen i Namsos.

Det er mange dramatiske historier å fortelle fra denne dagen. - Jeg har aldri sett noe lignende og jeg håper jeg aldri får se det igjen, det var et spesielt skadeområde, sier Nils Christian Kaaresen, fartøysjef ved 330-skvadronen på Ørlandet.

Et lite spedbarn
Mannskapet på redningshelikopteret berget ti personer ut av rasområdet, blant dem et lite spedbarn. - På vei ned så jeg hvor lite barnet var, jeg hadde ingen måte å sikre barnet på enn å holde det i armene, forteller redningsmann Tage Gilje til NRK. Da han kom opp til helikopteret ville han ikke slippe barnet, og mannskapet om bord forsto raskt at han holdt i noe viktig.

- De dro meg med ryggen inn slik at jeg kunne holde barnet med begge hender hele tiden. Da jeg kom inn i helikopteret var jeg glad for å gi barnet til legen som gav en tommel opp om at alt var bra, forteller Gilje og fortsetter: - En tommel opp der betyr ganske mye, det var en sterk opplevelse å heise opp et spedbarn.

Dette er en av historiene som fortelles i programmet som har fått tittelen "Raset i Namsos". Programmet ser også tilbake på andre store raskatastrofer i Norge og prøver å gi svar på hva som skjer når grunnen svikter over så store områder.

Egenproduksjon NRK (2009)
Produsert av: Kjartan Trana, NRK Steinkjer, kjartan.trana@nrk.no
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice , tlf 815 65 900