Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 17. juli 2011 kl 21.00 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Aldal for alltid


I 40 år har ekteparet Margot og Per Bjørvik levd på den vegløse gården Aldal i fjellene nord for Bolstadøyri i Hordaland. Nå er Margot pleietrengende, men Per står på og steller henne - for det er her de akter å bli.

Det var på slutten av 1960-tallet Margot og Per Bjørvik kjøpte gården i bortgjemte Aldal. Selv om han kom fra storbyen Bergen og hun vokste opp i Sauda, var de begge glade i naturen. De levde noen år på den vegløse høydegården Stigen i Aurland, før de fikk høre om en avsidesliggende gård som var til salgs i fjellene nord for Bolstadøyri. Det var kjærlighet ved første blikk i det de ankom tunet på Aldal.

Kjenne at man lever
Livsgrunnlaget har vært en flokk med sauer og en suvenirfabrikk som Per startet. Varene ble fraktet med taubane, mens de selv tar seg frem på en firhjuling langs en humpete sti. Men nå begynner de begge å dra på åra. Noen sauer beiter fremdeles og maskinene går, men kroppene eldres. Margot sliter med både bein, balanse og dårlig minne, men smilet er alltid om munnen. Sett med velferdsstatens øyne, skulle hun hatt en plass på en eldreinstitusjon for lenge siden, men det vil verken hun og Per. Det er i Aldal de vil være – det er her og ikke noe annet sted de kjenner at de lever.

Om serien
Den folkekjære programlederen Oddgeir Bruaset har nok en gang funnet frem til herlige einstøinger og personligheter langt utenfor allfarvei. I den åttende sesongen av "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" drar Bruaset til den nedlagte flyplassen på Værøy i Lofoten, den veiløse gården Aldal i Hordaland og han besøker en gammel husmannsstue på en holme i havet, Svinøyna i Gulen. Bruaset finner også frem til den mest folketomme havgrenda Hasfjord i Finnmark, en av de høystliggende gårdene i Norge og de eneste fastboende på Nordre Sandøy i Hvaler.

Sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentarserie i 7 deler (2010)
Programleder: Oddgeir Bruaset
Prosjektleder NRK: Hallstein Vemøy
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no