Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. november 2003 kl 19.30 Forbrukerinspektørene

Syr slaver stjernenes skjorter?

Håkon Haugsbø har vært i New York for å konfrontere Tommy Hilfiger med slavedriften ved fabrikken hans. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Håkon Haugsbø har vært i New York for å konfrontere Tommy Hilfiger med slavedriften ved fabrikken hans. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
David Bowie vil fronte designer Tommy Hilfigers nye kolleksjon når den lanseres i Norge til våren. Forbrukerinspektør Håkon Haugsbø dro til New York for å finne ut om det er slaver i Thailand som har sydd rocke-kongens nye klær.

I kveld forteller Forbrukerinspektørene historien om moteslavene som aldri når Manhattan, men som blir holdt inne bak strømgjerder og symaskiner.

Slavedrift
I mai i år dokumenterte Forbrukerinspektørene at burmesiske flyktninger blir utnyttet på det groveste av klesindustrien i Thailand. Like ved grensen til Burma arbeider og bor titusenvis av burmesere som slaver på fabrikkene. Klærne de lager bærer logoene til verdenskjente merkevarer, som Tommy Hilfiger.

Satser tungt i Skandinavia
Etter år med labert salg skal Tommy Hilfiger ta tilbake det skandinaviske markedet, og Tommy-klærne blir igjen å finne i langt flere butikker enn nå neste år. Til å promotere den nye kolleksjonen har den New York-baserte designeren hentet inn David Bowie og hans modellkone Iman.

Forbrukerinspektør Håkon Haugsbø dro selv til New York for å konfrontere konsernet med nye opplysninger om produksjonsforholdene i Thailand og Hong Kong.

– Hvorfor gjør ikke Tommy Hilfiger noe for å stanse slavedriften på fabrikken, spør Haugsbø. Og hvordan kan David Bowie vite at det ikke er slaver som har sydd hans klær?

Egenprodusert magasin fra NRK Fakta
Programledere: Anders Magnus, Elisabet Grøndahl, Peter Svaar og Kari Asheim.
Prosjektleder: Eivind Bulie
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252