Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 25. november 1999 kl 23.15 Nikolaikirken

Nikolaikirken (t)


NRK1 torsdag 25. november kl 23.15
Nikolaikirken (2:3)

Mot politisk krise bak Berlinmuren

En mye omtalt 3-delt tysk dramaserie hadde premiere i NRK1 forrige torsdag. I kveld får vi en ny episode der vi ser hvordan krisen i gamle DDR griper inn i Bacherfamiliens daglige liv.
Det dreier seg altså om tv-versjonen av Erich Loests suksessroman fra 1995, Nikolaikirche, med handling lagt til Leipzig, tidligere Øst-Tyskland, kort før kommunistregimets endelig fall. Dramaets handling er lagt til de to siste årene før murens endelige fall, det vil si fra 1987 til høsten 1989.
I begivenhetenes sentrum står familien Bacher. Den høyt dekorerte politioffiseren og familiepatriarken Albert Bacher er nylig død. Hans kone, Marianne, forsøker fremdeles å holde fast på de gamle DDR-idealer, men får selv smake den bitre medisin da hun ved et besøk i Vest-Berlin blir gjenstand for STASI-forfølgelse.
Datteren Astrid Protter sørger over faren og finner seg dårlig til rette som arkitekt på byplankontoret i Leipzig. Dessuten er hun assosiert til en frihetsbevegelse som har arbeidet en god stund i det skjulte. Hun er gift med ingeniør Harald Protter, i et ekteskap som påvirkes av den krisetid de lever i, og som derfor har sine spesielle problemer. Datteren Silke er i opposisjon til foreldrene og fjerner seg stadig mer fra dem.
Astrid ryker stadig opp i politiske diskusjoner med sin bror Alexander Bacher. Han sitter i en ledende stilling i den statlige sikkerhetstjenesten.
De som husker nyhetsrapportene fra opptøyer i Leipzig i oktober 1989, vil nikke gjenkjennende til deler av tv-dramaet. Mange av opptakene er da også gjort i det lokale miljøet i Leipzig.
Både forfatteren Erich Loest og regissøren Frank Beyer var kritiske til det gamle DDR-regimet. Loest måtte i 1981 ta konsekvensene av sin opposisjonelle virksomhet og forlate landet.
Den tyske serien fra et kortvarig, men dramatisk tidsrom i Tysklands historie, vakte mye oppmerksomhet i hjemlandet ved premieren. Flere av Tysklands dyktigste skuespillere er med. Blant dem: Barbara Auer, Ulrich Matthes, Annemone Haase-Wolf, G. Naumann, Daniel Minetti og Julia Braun.

NRK1 kl 23.15

Bilde (via Scanpix/Internett)
Presten Reichenbork leder en demonstrasjon og kommer i krangel med representanter for DDRs militærvesen.

Barbara Auer i rollen som den tvilende Astrid. I bakgrunnen et typisk DDR-boligmiljø med en parkert Drabant.

Tysk dramaserie
Forfatter: Erich Loest. Regissør: Frank Beyer
Originaltittel: Nikolaikirche
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: tlf 23 04 78 46