Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 7. mai 2000 kl 19.30 Fot: Tango - frå horehus til ballroom

Fot: Tango frå horehus til ballroom


NRK2 søndag 7. mai kl 19.30
Fot: Tango - frå horehus til ballroom

Bandoneon
Tango - mer enn dans

Tyskland gav Argentina et trekkspill. Tilbake fikk verden tango. Tango er blitt svært populært også her til lands. Vår musikalske reiseleder Halvor Folgerø tar oss i kveld med til Argentina - tangoens hjemland. Men vi skal også få oppleve finsk folketango og møte norske tangoelskere.

De siste årene har tangointeressen vokst enormt her til lands. Tangoen har en lang historie som går fra skitne klubber og horehus i Argentina for over hundre år siden til å bli spredd over hele verden. På denne veien og i løpet av disse årene har den utviklet seg videre.

I Finland er tango sammen med den mindre kjente humppaen den store folkedansen. Finland har tangomuseum. De har konkurranser som kårer Tangokonge og Tangodronning. De har tangokaraoke og dyktige tangomusikere.

Latinamerikanske Daniel Amaro tok med seg tangointeressen da han flyttet til Norge og har beholdt den siden. Han sier dette om nordmenn og tango: - Tango er en trist tanke som skal danses. Nordmenn er faktisk atskillig mer sydlandske i temperamentet enn de ynder å fremstille seg.

Tango Tanko
Per Arne Glorvigen fra Dovre er en av verdens ledende bandoneon-spillere. Bandoneon er et trekkspill-lignende instrument, men med en helt annen oppbygning. Glorvigen har det siste året gjort stor lykke med forestillingen Tango Tanko. I Fot i kveld forteller han om sitt forhold til tango og bandoneon.

Ole Amund Gjersvik er for mange mest kjent som medlem i popbandet Trang Fødsel, men han er også veldig interessert i tango og komponerer ny norsk tangomusikk.

Tango og jazz
- Når jeg spiller tango, føler jeg at jeg blåser i en bandoneon, sier Blas Rivera. Rivera kommer fra Argentina, men bor nå i Rio de Janeiro. Han har gjort stor suksess på bl.a. Montreux-festivalen og i Carnegie Hall. I april besøkte han Vossa Jazz med orkesteret sitt og to dansere. Han spiller saksofon og ser klare sammenhenger mellom tango og jazz. Selv bruker han saksofonen i den rollen bandoneon tradisjonelt har. Han kaller derfor instrumentet sitt Bando-Sax. På denne måten er Blas Rivera med på å utvikle tangoen videre.

At tango er mer enn ballroom og tango for to, får vi til fulle sett i programmet \"Tango - frå horehus til ballroom\" i kveld.

NRK2 søndag kl 19.30

Bilde
Ole Amund Gjersvik og Hege Rangøy Fossåskaret er to av stadig flere norske tangoelskere.


Musikkserie fra NRK Hordaland
Programleder: Halvor Folgerø
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41